Mama-kucharka zdradziła mi przepis na najlepszą zupę koperkową. Klucz to pewien mięsny dodatek

Zupa koperkowa z klopsikami to flagowe danie mojego dzieciństwa. Mama przyrządzała ją zawsze, kiedy tylko miała pod ręką zapas bulionu warzywnego. Dodatek mięsa i jarzyn sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, lecz także treściwe. Jak zrobić pyszną zupę koperkową? Wystarczy zerknąć na poniższy przepis.

Pyszna zupa koperkowa z klopsikami jest jednym z nielicznych dań, którym mogłabym się zajadać niemal codziennie. Aromatyczny wywar w połączeniu z mięsnymi pulpetami i warzywami to obiad, który zasmakuje i nasyci na długie godziny. Jak go przygotować? Bardzo prosto!

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Jak zrobić pyszną zupę koperkową? Po pierwsze, pamiętaj o mięsnym dodatku

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić idealną zupę jarzynową z koperkiem i pulpecikami, koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami. Pomogą ci w szybki i łatwy sposób uzyskać obiad dla siebie i całej rodziny. Warto dodać, że mięso z indyka możesz też zastąpić tym drobiowym. 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 300 g mięsa mielonego z indyka,
  • 450 g ziemniaków,
  • 120 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 cebule,
  • jajko,
  • marchewka,
  • kajzerka namoczona w wodzie,
  • 3 łyżki siekanego koperku,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy,
  • łyżka musztardy stołowej,
  • sól i pieprz.
Klopsiki to kluczowy dodatek do zupy koperkowej
Klopsiki to kluczowy dodatek do zupy koperkowej fot. Tjena / pixabay.com

Zupa koperkowa z klopsikami. Sposób przygotowania

Zacznij od przyrządzenia klopsików. Bułkę namocz w wodzie, po czym odsącz i umieść w dużej misce. Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce, a potem również przełóż do pojemnika. Dodaj mielone mięso, rozbite jajko, łyżkę musztardy oraz posiekany koperek. Dopraw masę solą oraz pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.

Z powstałej mieszanki uformuj niewielkie kuleczki. Przełóż je do rondla z rozgrzaną oliwą lub olejem, a w dalszej kolejności smaż je na średnim ogniu, aż nabiorą złocistej barwy. Wyłóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 

W garnku z tym samym olejem zeszklij obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę, a także startą na dużych oczkach marchew. Dopraw całość solą oraz pieprzem wedle uznania i smaż składniki przez kilka minut. 

W kolejnym etapie zalej warzywa gorącym wywarem i gotuj całość przez 10-15 minut. Zaciągnij zupę śmietaną i gotuj jeszcze przez chwilę. Teraz wystarczy już tylko dodać klopsiki i trzymać danie na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Na koniec udekoruj je garścią posiekanego koperku. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: