Pyszna zupa koperkowa z klopsikami jest jednym z nielicznych dań, którym mogłabym się zajadać niemal codziennie. Aromatyczny wywar w połączeniu z mięsnymi pulpetami i warzywami to obiad, który zasmakuje i nasyci na długie godziny. Jak go przygotować? Bardzo prosto!
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić idealną zupę jarzynową z koperkiem i pulpecikami, koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami. Pomogą ci w szybki i łatwy sposób uzyskać obiad dla siebie i całej rodziny. Warto dodać, że mięso z indyka możesz też zastąpić tym drobiowym.
Składniki:
Zacznij od przyrządzenia klopsików. Bułkę namocz w wodzie, po czym odsącz i umieść w dużej misce. Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce, a potem również przełóż do pojemnika. Dodaj mielone mięso, rozbite jajko, łyżkę musztardy oraz posiekany koperek. Dopraw masę solą oraz pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
Z powstałej mieszanki uformuj niewielkie kuleczki. Przełóż je do rondla z rozgrzaną oliwą lub olejem, a w dalszej kolejności smaż je na średnim ogniu, aż nabiorą złocistej barwy. Wyłóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
W garnku z tym samym olejem zeszklij obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę, a także startą na dużych oczkach marchew. Dopraw całość solą oraz pieprzem wedle uznania i smaż składniki przez kilka minut.
W kolejnym etapie zalej warzywa gorącym wywarem i gotuj całość przez 10-15 minut. Zaciągnij zupę śmietaną i gotuj jeszcze przez chwilę. Teraz wystarczy już tylko dodać klopsiki i trzymać danie na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Na koniec udekoruj je garścią posiekanego koperku. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.