Jeśli szukasz inspiracji na prosty deser z udziałem owoców, koniecznie spróbuj upiec gruszki pod kruszonką. Podane z gałką lodów waniliowych nie mają sobie równych. Gwarantujemy, że degustacja nie skończy się na jednej porcji.
Kwestia tego, czy gruszki można mrozić, budzi wiele wątpliwości. Z radością jednak je rozwiewamy. Owoce takie jak gruszki bez problemu mogą być przechowywane w zamrażarce, jeśli planujemy w późniejszym czasie zrobić z nich np. ciasto lub babeczki. Po odmrożeniu będą miękkie, dlatego świetnie się sprawdzą jako baza do poniższego deseru.
Składniki na karmelizowane gruszki:
Składniki na kruszonkę:
Zacznij od umycia i obrania gruszek ze skórki. Podziel je na połówki, wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój na małe kawałki. Polej je odrobiną soku z cytryny. W kolejnym kroku wsyp na suchą patelnię cukier i podsmażaj go, aż się skarmelizuje na złocisty kolor.
Do słodkiej masy dodaj białe wino. Mieszaj całość, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. W dalszej kolejności dodaj pokrojone gruszki. Karmelizuj je przez kilka minut, nie przestając mieszać. Przełóż owoce wraz z sosem do formy do tarty lub innej blaszki. Wyłóż je równo, tak by zajmowały całe dno.
Teraz przyszedł czas na kruszonkę. W misce umieść przesianą mąkę, a także masło, cukier zwykły i waniliowy oraz płatki owsiane. Połącz je i zagnieć ręcznie na jednolitą masę. Kiedy uzyskasz konsystencję kruszonki, rozsyp ją na owocach. Na koniec wstaw formę do piekarnika i piecz deser w 180 st. Celsjusza przez pół godziny. Po tym czasie wyjmij wypiek i odstaw do ostudzenia. Możesz go dodatkowo udekorować cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.