• Link został skopiowany

Kiedy zaczyna się jesień, co weekend piekę ten deser. Jest tak kruchy, że rozpływa się w ustach

Gruszki pod kruszonką to jeden z najlepszych deserów na zbliżającą się jesień. Karmelizowane owoce zapieczone pod owsianą kruszonką stanowią idealny dodatek do popołudniowej kawy. Przygotowanie wypieku jest wręcz banalnie proste.
Gruszki pod kruszonką to idealny deser na nadchodzącą jesień
fot. DebbiSmirnoff / iStock.com

Jeśli szukasz inspiracji na prosty deser z udziałem owoców, koniecznie spróbuj upiec gruszki pod kruszonką. Podane z gałką lodów waniliowych nie mają sobie równych. Gwarantujemy, że degustacja nie skończy się na jednej porcji.

Zobacz wideo Bez ściemy - ciasto z całymi gruszkami

Czy gruszki można mrozić? Jesienne owoce to doskonała baza do pysznych wypieków

Kwestia tego, czy gruszki można mrozić, budzi wiele wątpliwości. Z radością jednak je rozwiewamy. Owoce takie jak gruszki bez problemu mogą być przechowywane w zamrażarce, jeśli planujemy w późniejszym czasie zrobić z nich np. ciasto lub babeczki. Po odmrożeniu będą miękkie, dlatego świetnie się sprawdzą jako baza do poniższego deseru.

Składniki na karmelizowane gruszki:

  • 900 g gruszek,
  • 90 g cukru,
  • 100 ml białego wina wytrawnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Składniki na kruszonkę:

  • 250 g mąki migdałowej lub pszennej,
  • 140 g masła,
  • 50 g płatków owsianych,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 5 łyżek cukru,
  • opcjonalnie: cynamon.
Gruszki świetnie nadają się do pysznych ciast
Gruszki świetnie nadają się do pysznych ciast Fot. Piotr Bernaś / Agencja Wyborcza.pl

Gruszki zapiekane pod owsianą kruszonką. Sposób przygotowania

Zacznij od umycia i obrania gruszek ze skórki. Podziel je na połówki, wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój na małe kawałki. Polej je odrobiną soku z cytryny. W kolejnym kroku wsyp na suchą patelnię cukier i podsmażaj go, aż się skarmelizuje na złocisty kolor.

Do słodkiej masy dodaj białe wino. Mieszaj całość, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. W dalszej kolejności dodaj pokrojone gruszki. Karmelizuj je przez kilka minut, nie przestając mieszać. Przełóż owoce wraz z sosem do formy do tarty lub innej blaszki. Wyłóż je równo, tak by zajmowały całe dno. 

Teraz przyszedł czas na kruszonkę. W misce umieść przesianą mąkę, a także masło, cukier zwykły i waniliowy oraz płatki owsiane. Połącz je i zagnieć ręcznie na jednolitą masę. Kiedy uzyskasz konsystencję kruszonki, rozsyp ją na owocach. Na koniec wstaw formę do piekarnika i piecz deser w 180 st. Celsjusza przez pół godziny. Po tym czasie wyjmij wypiek i odstaw do ostudzenia. Możesz go dodatkowo udekorować cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: