Ogórkowa za mało kwaśna? Pewnie popełniasz ten błąd. Trzeba wbić sobie do głowy jedną zasadę

Niektórzy skarżą się czasem, że ich zupa ogórkowa wyszła zbyt kwaśna. Co jednak w odwrotnej sytuacji, kiedy kwaskowy smak powinien być bardziej wyczuwalny? Wystrzegaj się jednego błędu, a twoje danie obiadowe będzie przepyszne. Jak poprawić smak zupy ogórkowej?

Zupa ogórkowa świetnie sprawdzi się jako smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Choć sposób przygotowania potrawy jest dość prosty, to Polacy nierzadko skarżą się, że danie wychodzi inne w smaku, niż oczekiwali. Co zrobić, aby ogórkowa była bardziej kwaśna? Wystarczy pamiętać o jednym szczególe.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jak poprawić smak zupy ogórkowej? Pamiętaj o jednej ważnej zasadzie

Kluczem do idealnej zupy ogórkowej są, rzecz jasna, ogórki kiszone. Niektórzy zapominają jednak o kolejności dodawania składników i wrzucają je do bulionu zdecydowanie za wcześnie. Warzywa te należy dodać dopiero pod koniec gotowania, tak by nadać wywarowi odpowiedniego aromatu. Co więcej, ewentualną wodę po ogórkach należy wlać stopniowo i dopiero po tym, jak ziemniaki zmiękną. Za odpowiedni smak dania odpowiadają też przyprawy. Poza solą i pieprzem warto dodać także nieco siekanego koperku oraz ziela angielskiego.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu mięsnego,
  • 450 g kiszonych ogórków,
  • 350 g ziemniaków,
  • 180 ml śmietany 18 proc.,
  • mała cebula,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz.

Domowa zupa ogórkowa. Sposób przygotowania

Rozpuść w garnku masło, po czym dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Opcjonalnie możesz też dodać pokrojoną marchewkę, jeśli chcesz. Podsmażaj całość, aż cebulka się zeszkli. W kolejnym kroku zalej ją bulionem i gotuj przez kilka minut.

W międzyczasie umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Przełóż je do zupy i gotuj przez 10-15 minut. Ogórki kiszone obierz ze skórki lub opłucz pod bieżącą wodą, a potem zetrzyj na tarce. Dodaj je do wywaru i gotuj przez kolejne 10 minut.

Sprawdź, czy smak ci odpowiada. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dolej do niej ok. 500 ml wody ze słoika po ogórkach. Na koniec zabiel ją śmietaną. W tym celu odlej do kubeczka kilka łyżek płynu, wymieszaj i z powrotem przelej do garnka. Na koniec możesz ją doprawić solą i pieprzem, a także drobno posiekanym koperkiem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: