Zwarzył ci się majonez? Nie załamuj się. Oto trzy sposoby na uniknięcie kuchennej katastrofy

Wprawdzie majonez można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, ale mimo to najlepszy jest ten przygotowany własnoręcznie. Niestety, samodzielne ucieranie (miksowanie) może skończyć się niepowodzeniem. Dlaczego majonez się warzy i jak temu zaradzić? Podpowiadamy.

O zwarzeniu (czyli zepsuciu) można mówić, kiedy majonez mimo miksowania nadal jest zbyt rzadki, a niekiedy też się rozwarstwia. Wówczas zwykle dobrze widać warstwę oleju. Jest to spowodowane różnymi czynnikami, z czego większość dotyczy składników - ich temperatury czy proporcji. Przyczyn można szukać też w samym sposobie przygotowania, a nawet… naczyniu. Dlatego warto wiedzieć, co konkretnie może pójść nie tak, aby zapobiec kuchennemu dramatowi. Jak uratować zwarzony majonez

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret

Dlaczego majonez się warzy? Ważne są składniki, sposób przygotowywania i sprzęt

Powodów, przez które majonez nie wychodzi, jest całkiem sporo. Oto ich lista wraz ze wskazówkami, które pomogą uniknąć najgorszego scenariusza. Wbrew pozorom wystarczy tylko pamiętać o paru rzeczach.

Majonez zwarzy się przez:

  • zbyt szybkie miksowanie (ucieranie) - lepiej robić to nieco wolniej,
  • zbyt zimne składniki - te z lodówki wyjmij przynajmniej dwie godziny przed przygotowywaniem,
  • różną temperaturę składników - jedne są w temperaturze pokojowej, a inne prosto z lodówki,
  • zbyt szybkie dodawanie oleju do miksowanego majonezu - to również należy robić wolniej,
  • złe proporcje użytych składników - czyli jednych jest za dużo, a innych zbyt mało,
  • zbyt długie miksowanie (ucieranie) - to również może rozrzedzić majonez,
  • używasz trybu ciągłego miksera, zamiast pulsacyjnego,
  • niewłaściwe naczynie - powinno być wysokie i wąskie jak słoik bądź szklanka.

Jak uratować zwarzony majonez? Oto trzy sposoby

Co zrobić, gdy majonez się zwarzy? Na pewno nie rozkładać rąk i go nie wyrzucać. Można go jeszcze uratować. Jak? Na trzy sposoby. Są one następujące:

  • dodanie odrobiny gorącej wody (czasem kilkakrotnie) i zmiksowanie jeszcze raz,
  • ucieranie, wstawiwszy przedtem naczynie z majonezem do większego, napełnionego gorącą wodą,
  • wstawienie naczynia ze zwarzonym majonezem do zamrażarki na przynajmniej 10 minut, po czym wznowienie miksowania. 

Jeśli zrobimy wszystko poprawnie, to majonez powinien wyglądać jak puszysta masa i mieć odpowiednią gęstość mimo wcześniejszych błędów. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: