Zaskakuje barwą i smakiem. Zielony makaron robi furorę na każdej imprezie. Sekretem są dwa składniki

Nazywam go "zielonym makaronem" i przyrządzam na każdą imprezę. Duża miska zdaje się jednak nie wystarczać, bo ze stołu znika bardzo szybko. Przyjaciele są zaskoczeni prostotą i smakiem tego dania. Nic w tym dziwnego - jest obłędne zarówno na zimno, jak i na ciepło. W dodatku pokocha je każdy fan czosnku.

Od dzieciństwa jestem fanką makaronu w każdej postaci, ale ten z zielonym sosem jest moim zdecydowanym faworytem. Zajadam się nim, odkąd mama pierwszy raz postawiła go na stole. Dobrze wyczuwalny czosnek z nutą natki pietruszki to idealna rozgrzewająca przystawka. Świetnie sprawdzi się na spotkanie rodzinne lub imprezę ze znajomymi. Składników jest niewiele, a wykonanie jest banalnie proste.

Zobacz wideo Makaron w sosie cytrynowym, czyli nadmorski specjał z Włoch

Zielony makaron króluje na każdej imprezie. Szybka przystawka na każdą okazję

Nie potrzeba dużo, aby zrobić makaron z pełnym aromatu sosem. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a większość z nich dostaniesz w osiedlowym sklepie. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • paczka makaronu penne,
  • 200 g majonezu,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • szczypta soli.

Prosty sos do makaronu, który wyjdzie każdemu. Efekt będzie zachwycający

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj natkę pietruszki, a następnie oddziel liście od łodygi. Wrzuć je do blendera, zalewając jogurtem naturalnym. Dodaj majonez i czosnek przeciśnięty przez wyciskacz. Całość zblenduj do uzyskania gładkiej, zielonej konsystencji. Dosól według uznania i wymieszaj.

Makaron przenieś do większej miski, a następnie zalej sosem. Miska z tak przygotowaną przystawką może stać do dwóch dni w lodówce. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA. Makaron możesz podawać na zimno lub na ciepło. Ciepła przystawka będzie bardziej rozgrzewająca, a sos bardziej lejący. 

Więcej o: