Od dzieciństwa jestem fanką makaronu w każdej postaci, ale ten z zielonym sosem jest moim zdecydowanym faworytem. Zajadam się nim, odkąd mama pierwszy raz postawiła go na stole. Dobrze wyczuwalny czosnek z nutą natki pietruszki to idealna rozgrzewająca przystawka. Świetnie sprawdzi się na spotkanie rodzinne lub imprezę ze znajomymi. Składników jest niewiele, a wykonanie jest banalnie proste.
Nie potrzeba dużo, aby zrobić makaron z pełnym aromatu sosem. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a większość z nich dostaniesz w osiedlowym sklepie. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj natkę pietruszki, a następnie oddziel liście od łodygi. Wrzuć je do blendera, zalewając jogurtem naturalnym. Dodaj majonez i czosnek przeciśnięty przez wyciskacz. Całość zblenduj do uzyskania gładkiej, zielonej konsystencji. Dosól według uznania i wymieszaj.
Makaron przenieś do większej miski, a następnie zalej sosem. Miska z tak przygotowaną przystawką może stać do dwóch dni w lodówce. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA. Makaron możesz podawać na zimno lub na ciepło. Ciepła przystawka będzie bardziej rozgrzewająca, a sos bardziej lejący.