Zalewajka z grzybami to proste, ale wyraziste danie, które idealnie wpisuje się w jesienne menu. Dzięki dodatkowi w postaci aromatycznych skarbów leśnych zyskuje głębię, której trudno się oprzeć. Łączy w sobie kwaśny posmak zakwasu z bogactwem natury, tworząc sycący majstersztyk.
Do zalewajki z grzybami najlepiej użyć zakwasu żytniego oraz świeżych lub suszonych grzybów leśnych, takich jak borowiki czy podgrzybki. Oto kluczowe składniki, które będą ci potrzebne:
PORADA. Jeśli chcesz, aby zupa miała bardziej wyrazisty smak, zamiast wody użyj bulionu.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący i kiełbasę do momentu zarumienienia, następnie odstaw. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Dorzuć pokrojone grzyby i smaż, aż puszczą sok.
Wszystkie składniki przełóż do garnka z ugotowanymi ziemniakami. Wlej zakwas żytni i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aby smaki się połączyły. Zahartuj śmietanę, mieszając ją z odrobiną gorącej zupy, a następnie wlej do garnka, stale mieszając. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu i gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.