Zrób babciną zalewajkę, a zapomnisz o żurku. Z dodatkiem grzybów zasługuje na kulinarne złoto

Babcina zalewajka z grzybami to danie, które świetnie się nada na jesienny sezon. To tradycyjna, wiejska zupa z "chłopskim" charakterem - jej podstawę stanowią pokrojone ziemniaki zalane żurem z kwasu chlebowego. Jest gęsta i rozgrzewająca, więc będzie strzałem w dziesiątkę na każdy chłodny dzień.

Zalewajka z grzybami to proste, ale wyraziste danie, które idealnie wpisuje się w jesienne menu. Dzięki dodatkowi w postaci aromatycznych skarbów leśnych zyskuje głębię, której trudno się oprzeć. Łączy w sobie kwaśny posmak zakwasu z bogactwem natury, tworząc sycący majstersztyk.

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Z czego składa się zalewajka? Przepis z samych łatwo dostępnych składników

Do zalewajki z grzybami najlepiej użyć zakwasu żytniego oraz świeżych lub suszonych grzybów leśnych, takich jak borowiki czy podgrzybki. Oto kluczowe składniki, które będą ci potrzebne:

  • 500-600 ml zakwasu żytniego (na żurek),
  • 400 g ziemniaków,
  • 200 g świeżych lub suszonych grzybów leśnych,
  • 150 g kiełbasy,
  • 100 g boczku,
  • 80 ml śmietany 18%,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • woda do zagotowania ziemniaków lub 1,5 l bulionu warzywnego/mięsnego.

PORADA. Jeśli chcesz, aby zupa miała bardziej wyrazisty smak, zamiast wody użyj bulionu.

Zalewajka z grzybami. Lepszego dania na jesień nie znajdziesz

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący i kiełbasę do momentu zarumienienia, następnie odstaw. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Dorzuć pokrojone grzyby i smaż, aż puszczą sok.

Smażenie cebuli
Smażenie cebuli Fot. agamaszota/Pixabay

Wszystkie składniki przełóż do garnka z ugotowanymi ziemniakami. Wlej zakwas żytni i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aby smaki się połączyły. Zahartuj śmietanę, mieszając ją z odrobiną gorącej zupy, a następnie wlej do garnka, stale mieszając. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu i gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: