Ta prosta, ale pyszna chińska zupa jajeczna, znana również jako zupa z kwiatów jajecznych, po przetłumaczeniu z chińskiej nazwy Dàn Huā Tāng. Jest absolutnym klasykiem kuchni chińskiej. Jej popularność jest widoczna w menu restauracji na całym świecie.
Zobacz wideo Dania jednogarnkowe
Jak zrobić rosół? Przygotuj Dàn Huā Tāng - jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej
Zupa oferuje rozgrzewającą i aromatyczną mieszankę jedwabistych wstążek jajecznych w wyrazistym bulionie z kurczaka. Ten łatwy do wykonania przepis na Dàn Huā Tāng wymaga tylko powszechnych składników, które znajdziemy w każdym sklepie. Wykonanie zajmuje mniej niż 15 minut, więc z powodzeniem możesz odtworzyć ten azjatycki klasyk kuchni chińskiej w zaciszu własnego domu. Będziesz potrzebować:
- 4 jajka
- 1 litr chińskiego bulionu z kurczaka lub domowego bulionu z kurczaka
- trochę soli i białego mielonego pieprzu do smaku
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszane z 6 łyżkami wody
- 1 - 2 cebulki dymki
Przepis na rosół, który zachwyci bogactwem smaku i aromatu. Za granicą się nim zajadają
Proces robienia zupy Dàn Huā Tāng można podzielić na dwa etapy. Co najlepsze, możesz dowolnie eksperymentować z dodatkami, takimi jak tofu, pieczarki czy kukurydza. Również w kwestii przypraw możesz nimi dowolnie operować. Łączny czas przygotowania to ok. 20-30 minut.
- Ubij 4 jajka w misce, aż się dobrze połączą.
- W osobnej misce wymieszaj skrobię z wodą.
- W małym garnku zagotuj 1 litr chińskiego bulionu z kurczaka.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień i dodaj przyprawy: 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, szczyptę soli i pieprzu.
- Ponownie wymieszaj mieszankę skrobi i wody, a następnie stopniowo dodawaj ją do bulionu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Wlewaj ubite jajka cienkim strumieniem, delikatnie mieszając, aby uzyskać wstążki.
- Nałóż zupę do miseczek i udekoruj posiekaną cebulką dymką oraz dodatkami.