Rozgrzewa lepiej niż rosół. Zupa idealna nie tylko na przeziębienie. W Chinach się nią zajadają

W Polsce niekwestionowanym numerem jeden wśród zup jest rosół. W Chinach zaś zajadają się Dan Hua Tang. Jej wykonanie jest banalnie proste, a w czasie przeziębienia może okazać się niezwykle cenna. Wzmacnia i nawadnia organizm, dzięki rozgrzewającym składnikom.

Ta prosta, ale pyszna chińska zupa jajeczna, znana również jako zupa z kwiatów jajecznych, po przetłumaczeniu z chińskiej nazwy Dàn Huā Tāng. Jest absolutnym klasykiem kuchni chińskiej. Jej popularność jest widoczna w menu restauracji na całym świecie.

Zobacz wideo Dania jednogarnkowe

Jak zrobić rosół? Przygotuj Dàn Huā Tāng - jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej

Zupa oferuje rozgrzewającą i aromatyczną mieszankę jedwabistych wstążek jajecznych w wyrazistym bulionie z kurczaka. Ten łatwy do wykonania przepis na Dàn Huā Tāng wymaga tylko powszechnych składników, które znajdziemy w każdym sklepie. Wykonanie zajmuje mniej niż 15 minut, więc z powodzeniem możesz odtworzyć ten azjatycki klasyk kuchni chińskiej w zaciszu własnego domu. Będziesz potrzebować:

  • 4 jajka
  • 1 litr chińskiego bulionu z kurczaka lub domowego bulionu z kurczaka
  • trochę soli i białego mielonego pieprzu do smaku
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszane z 6 łyżkami wody
  • 1 - 2 cebulki dymki

Przepis na rosół, który zachwyci bogactwem smaku i aromatu. Za granicą się nim zajadają

Proces robienia zupy Dàn Huā Tāng można podzielić na dwa etapy. Co najlepsze, możesz dowolnie eksperymentować z dodatkami, takimi jak tofu, pieczarki czy kukurydza. Również w kwestii przypraw możesz nimi dowolnie operować. Łączny czas przygotowania to ok. 20-30 minut.

  1. Ubij 4 jajka w misce, aż się dobrze połączą.
  2. W osobnej misce wymieszaj skrobię z wodą.
  3. W małym garnku zagotuj 1 litr chińskiego bulionu z kurczaka.
  4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i dodaj przyprawy: 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, szczyptę soli i pieprzu.
  5. Ponownie wymieszaj mieszankę skrobi i wody, a następnie stopniowo dodawaj ją do bulionu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  6. Wlewaj ubite jajka cienkim strumieniem, delikatnie mieszając, aby uzyskać wstążki.
  7. Nałóż zupę do miseczek i udekoruj posiekaną cebulką dymką oraz dodatkami.
Więcej o: