Rydze, jak i inne grzyby, można przygotować na wiele sposobów. Usmażyć, upiec czy zamarynować. Jak to zrobić? Metod jest sporo, ale ja zawsze robię tak samo, jak moja babcia. Wychodzą przepyszne. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.
Moja babcia do marynowania rydzów nie używała wielu składników. Wręcz przeciwnie, ograniczała się do niezbędnego minimum, czyli grzybów, octu, wody i kilku podstawowych przypraw. Szczegółową ich listę znajdziecie poniżej.
Zanim zabierzesz się za marynowanie rydzów, starannie je oczyść, a jeśli są dość spore, to pokrój na mniejsze części. Tak przygotowane grzyby wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 10 minut, po czym odcedź. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie wrzuć po kilka kawałków do każdego słoika. Podobnie zrób z rydzami.
Teraz czas na zalewę. Zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami. Zostaw do ostygnięcia, a potem zalej mieszaniną zawartość słoików i dobrze je zakręć. Na koniec została jeszcze pasteryzacja. Umieść słoiki na ściereczce na dnie garnka. Zalej wodą do około 3/4 wysokości i pasteryzuj przez około 20 minut. Gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.