Zrobiłam zamiast oklepanej jajecznej i przepadłam. Pikantna i kremowa, a powstaje w 5 minut

Kanapkową nudę można łatwo przełamać. Świetnym pomysłem na urozmaicenie są pasty. Można je zrobić z wielu składników, jak twaróg, jajka, ciecierzyca, bób czy fasola. Ostatnio moim ulubionym jest pasta z tuńczyka. Wyróżnia się smakiem i pikantnym aromatem.

Tuńczyk to drapieżna ryba oceaniczna o czerwonym mięsie, ceniona w Europie, Ameryce i Azji. Japończycy uwielbiają go w sushi, podczas gdy u nas często sięgamy po tuńczyka z puszki. Ryba ta jest bogata w witaminy A, D i E oraz kwasy omega-3, białko i witaminę PP. Tuńczyk sprawdza się w daniach na ciepło i zimno, a przygotowując pasty kanapkowe, można eksperymentować z różnymi smakami i puścić wodzę fantazji.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Co można fajnego zjeść na śniadanie? Lekko pikantna pasta z tuńczyka

Pasta kanapkowa jest idealna dla osób, które lubią szybko i smacznie przygotować posiłki. Smarowidło z tuńczyka jest niezwykle wszechstronne. Możesz jej użyć nie tylko jako dodatek do pieczywa, lecz także jako składnik do zielonych sałatek czy jako farsz do ogórkowych łódeczek. Składniki są proste i zapewne znajdziesz je w swojej spiżarni. Czego będziesz potrzebować?

  • Tuńczyk w puszce (ok. 150 g).
  • Majonez: 2-3 łyżki.
  • Musztarda: 1 łyżka.
  • Cebula: 1 mała, pokrojona.
  • Zielone chili: 1 mała papryczka serrano (lub inna, w zależności od preferowanej ostrości).
  • Kolendra: 2-3 łyżki świeżych liści (można zastąpić pietruszką, jeśli nie lubisz kolendry).
  • Sól i pieprz: do smaku.
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem wideonet / Shutterstock

Jak zrobić pastę z tuńczyka z puszki? doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu

Przygotowanie pasty z tuńczyka to jedynie 4 kroki. Nie musisz więc poświęcać zbyt dużo czasu na wykonanie smarowidła, które nie ma sobie równych wśród rybnych opcji.

  1. Otwórz puszkę tuńczyka i odcedź nadmiar wody.
  2. W misce wymieszaj tuńczyka z majonezem i musztardą.
  3. Dodaj cebulę, pokrojoną papryczkę chili i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą pastę.
Więcej o: