• Link został skopiowany

Rosół o wiele lepszy niż tradycyjny. Dodaję do niego ten składnik i nabiera jesiennego aromatu

Rosół niewątpliwie należy do grona ulubionych zup Polaków. Jest prawdziwym klasykiem, zachwyca smakiem i przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Danie gości także w mojej kuchni, ale jesienią lubię urozmaicać go o jeden składnik. Poznajcie przepis na rosół z grzybami.
Rosół
fot.istock/nobtis

Rosół z grzybami to dla niektórych dość nietypowe połączenie. Jednak z takim dodatkiem zyskuje on nie tylko na smaku, lecz także kolorze, który jest wyjątkowo złotobrązowy. Dlatego warto czasami zrezygnować z klasyki i postawić na zupę w nowym wydaniu. Jak ją przygotować?

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Rosół z grzybami. Smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjny

Jesień w pełni, a co za tym idzie, wielu Polaków wyrusza na poszukiwania leśnych skarbów. Grzyby można wykorzystać na wiele sposobów, jednak moim ulubionym zdecydowanie jest suszenie i dodawanie ich do sosów oraz zup. Rosół z takim dodatkiem smakuje jeszcze lepiej. Co będzie ci potrzebne do jego przygotowania? 

Składniki na rosół z grzybami:

  • woda - litr,
  • mięso z kurczaka - pół kilograma,
  • suszone grzyby - cztery/pięć garści,
  • seler - kawałek korzenia,
  • pietruszka,
  • marchewka - dwie sztuki,
  • cebula,
  • przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk (suszony),
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować rosół z grzybami? Nie ma tu żadnej filozofii

Zanim zabierzesz się za gotowanie rosołu z grzybami, musisz je namoczyć w wodzie przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Gdy będą gotowe, trzymaj się poniższej instrukcji.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż i zalej wodą mięso z kurczaka wraz z grzybami i przyprawami.
  2. Gotuj całość przez mniej więcej godzinę, zdejmując co pewien czas zbierające się szumowiny.
  3. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę możesz opalić nad ogniem dla większego aromatu.
  5. Wrzuć je do rosołu i kontynuuj gotowanie.
  6. Ok. 20 minut przed końcem gotowania przypraw zupę solą i pieprzem do smaku.
  7. Wymieszaj i gotowe.

Możesz podawać rosół z grzybami z makaronem, ziemniakami, a nawet sam, jedynie z kromką chleba. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: