Kiedy mama zobaczyła, co wlewam do rosołu, złapała się za głowę. Teraz sama robi tak co niedzielę

To bez wątpienia królowa polskich zup. W wielu domach bez niej niedziela nie istnieje. Coraz częściej jednak modyfikujemy podstawowy przepis na rosół i sięgamy po nietypowe przyprawy. Co dodać do rosołu, żeby miał lepszy smak? Zapomnij o pełnej chemii kostce i maggi.

Rosół w wielu domach to punkt obowiązkowy na niedzielny obiad. W poniedziałek powstaje z niego pomidorowa i to tradycja, którą znamy od dzieciństwa. Przepis często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Nie bez powodu mówi się, że nie ma dwóch takich samych rosołów o takim samym smaku. Czasem wystarczy jeden dodatek, by zmienić smak zupy.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Nietypowe dodatki do zupy. Kiedy dodać sos sojowy do rosołu?

Mięso, najlepiej mieszane, np. z kurczaka i wołowiny lub indyka, do tego marchew, pietruszka, por, seler, palona cebula i garść obowiązkowych przypraw: pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. To podstawa każdego rosołu, choć do wywaru trafia też często kawałek kapusty, gałązka lubczyku i kilka gałązek świeżej, zielonej pietruszki. Wiele osób sięga także po dodatki, które jeszcze bardziej podkręcają i wzbogacają smak zupy. Jednym z nich jest... sos sojowy.

Jak się okazuje, azjatycka przyprawa z fermentowanej soi, pszenicy, wody i soli to wręcz idealny dodatek do rosołu, ale nie tylko. Wszystko za sprawą umami, piątego smaku odczuwanego przez kubki smakowe. Dodatki bogate w umami wzbogacają i dopełniają potrawę, balansują jej smak i sprawiają, że wydaje się pyszniejsze. Kiedy dodać sos sojowy do rosołu? Najlepiej wlej go na końcu gotowania, ale przed soleniem rosołu.

PORADA! Zacznij od jednej łyżki i w miarę potrzeb stopniowo dolewaj po odrobinie, aż uzyskasz oczekiwany smak i kolor. Sos sojowy przyciemni rosół, jeśli więc obawiasz się zmiany koloru, wybierz jasny sos.

rosół
rosół bonchan / Getty Images/istock.com

Co dodać do rosołu, żeby miał lepszy smak? Nie tylko sos sojowy

Sos sojowy to nie wszystko. Do rosołu warto dorzucić kilka innych "podkręcaczy" smaku. Przykładem może być kurkuma, która nie tylko nada zupie lekko ostrego smaku, lecz także pięknego koloru. Co dodać do rosołu, żeby był lepszy? To m.in.:

  • goździki,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • ząbek czosnku,
  • imbir,
  • trawa cytrynowa,
  • suszone grzyby,
  • pomidor,
  • sok z cytryny lub ocet,
  • nieprzekrojone jabłko,
  • kardamon.

Goździki, kardamon, imbir czy trawa cytrynowa nadadzą zupie lekko egzotyczny smak i idealnie sprawdzą się zimą. Wrzucone do garnka jabłko w całości lub kawałek pomidora dadzą słodko-kwaśny aromat. To idealny wybór do rosołu na kaczce. Zamiast zwykłego pieprzu możesz sięgnąć po pieprz cytrynowy, który nada lekkiej kwasowości. Z kolei sok z cytryny lub odrobina octu wydobędą smak mięsa. Dodatkowo kwaśny ocet wlany na początku gotowania sprawi, że rosół będzie bardziej klarowny. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: