Podam na Wigilię zamiast klasycznego barszczu. W takiej wersji zawsze serwowała mi go babcia

Co wchodzi w skład barszczu ukraińskiego? Różni się od klasycznego, lecz również nadaje się do zaserwowania gościom w święta. Niektórzy preferują go nawet bardziej. Co będzie ci potrzebne?

Barszcz ukraiński może przygotować na wiele sposobów, ale zawsze ma buraki i warzywa. To danie, które z zachwytem jadłam w dzieciństwie, gdy przygotowywała je dla mnie babcia. Dziś sama podaję je swoim dzieciom, które również zjadają z zachwytem.

Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler

Co wchodzi w skład barszczu ukraińskiego? Oto czym się różni od czerwonego

Barszcz ukraiński cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Ukrainie, lecz także i w Polsce Główną rolę odgrywają czerwone buraki, ale przebijają się też inne warzywa i mięso. To właśnie takie dodatki odróżniają go od barszczu czerwonego. Niektórzy barszcz ukraiński serwują nawet na święta bożonarodzeniowe, bo pałają do niego większą sympatią. Czego potrzebujesz do przygotowania?

Składniki:

  • 2 l bulionu mięsnego, np. z indyka lub mięso, które zagotujesz w wodzie;
  • 2 czerwone buraki średniej wielkości;
  • 1 cebula;
  • 1 pietruszka;
  • 1 marchew;
  • 1 pomidor;
  • kawałek selera średniej wielkości;
  • około 1/5 kapusty włoskiej;
  • puszka białej fasoli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • przyprawy: 1 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziołowego pieprzu, 2 suszone liście laurowe, sól, pieprz.
Barszcz ukraiński przepis babci Marysi na tradycyjny obiad. Kluczowym składnikiem są buraczki
Barszcz ukraiński przepis babci Marysi na tradycyjny obiad. Kluczowym składnikiem są buraczki Fot. iStock/ALLEKO

Jak zrobić barszcz ukraiński? Wydaje się trudne, ale wcale tak nie jest

Przygotowanie barszczu ukraińskiego nie zajmie ci wiele czasu, a zupa z pewnością zasmakuje nawet niejadkom. Wystarczy stosować się do prostych kroków, a nie popełnisz błędu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło w szerokim garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista, dodaj starkowaną marchew, pietruszkę i selera. Mieszaj cały czas i po około 3 minutach wyłącz palnik.
  2. Obierz buraki, pokrój w niewielką kostkę i dodaj do garnka z warzywami. Zalej wszystko gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu. Jeśli masz mięso, ugotuj je wcześniej w wodzie i warzywa przełóż do tej wody.
  3. Dodaj pokrojoną w drobne części kapustę, fasolę (nie musisz wylewać zalewy), obrany czosnek i przyprawy.
  4. Gotuj wszystko na małym ogniu z uchyloną pokrywką na wierzchu.
  5. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do garnka pokrojonego w kostkę pomidora i sok z cytryny. Zupę warto podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: