Co wchodzi w skład barszczu ukraińskiego? Różni się od klasycznego, lecz również nadaje się do zaserwowania gościom w święta. Niektórzy preferują go nawet bardziej. Co będzie ci potrzebne?
3
Barszcz ukraiński, Fot. Oleg Kolew / Istock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Barszcz ukraiński może przygotować na wiele sposobów, ale zawsze ma buraki i warzywa. To danie, które z zachwytem jadłam w dzieciństwie, gdy przygotowywała je dla mnie babcia. Dziś sama podaję je swoim dzieciom, które również zjadają z zachwytem.
REKLAMA
Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler
Co wchodzi w skład barszczu ukraińskiego? Oto czym się różni od czerwonego
Barszcz ukraiński cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Ukrainie, lecz także i w Polsce Główną rolę odgrywają czerwone buraki, ale przebijają się też inne warzywa i mięso. To właśnie takie dodatki odróżniają go od barszczu czerwonego. Niektórzy barszcz ukraiński serwują nawet na święta bożonarodzeniowe, bo pałają do niego większą sympatią. Czego potrzebujesz do przygotowania?
Składniki:
2 l bulionu mięsnego, np. z indyka lub mięso, które zagotujesz w wodzie;
2 czerwone buraki średniej wielkości;
1 cebula;
1 pietruszka;
1 marchew;
1 pomidor;
kawałek selera średniej wielkości;
około 1/5 kapusty włoskiej;
puszka białej fasoli;
2 ząbki czosnku;
2 łyżki masła;
1 łyżka soku z cytryny;
przyprawy: 1 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziołowego pieprzu, 2 suszone liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić barszcz ukraiński? Wydaje się trudne, ale wcale tak nie jest
Przygotowanie barszczu ukraińskiego nie zajmie ci wiele czasu, a zupa z pewnością zasmakuje nawet niejadkom. Wystarczy stosować się do prostych kroków, a nie popełnisz błędu.
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w szerokim garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista, dodaj starkowaną marchew, pietruszkę i selera. Mieszaj cały czas i po około 3 minutach wyłącz palnik.
Obierz buraki, pokrój w niewielką kostkę i dodaj do garnka z warzywami. Zalej wszystko gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu. Jeśli masz mięso, ugotuj je wcześniej w wodzie i warzywa przełóż do tej wody.
Dodaj pokrojoną w drobne części kapustę, fasolę (nie musisz wylewać zalewy), obrany czosnek i przyprawy.
Gotuj wszystko na małym ogniu z uchyloną pokrywką na wierzchu.
Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do garnka pokrojonego w kostkę pomidora i sok z cytryny. Zupę warto podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.