Prażuchy to danie z ziemniaków, które znane jest zwłaszcza w Wielkopolsce, Małopolsce i na Kujawach. Choć mogą być dodatkiem do zupy, wiele osób podaje je też z okrasą, na przykład z boczku i cebulki. To sycące danie, które smakuje praktycznie każdemu, kto uwielbia ziemniaki. Czego potrzeba, by zrobić prażuchy i jak działać krok po kroku? Sprawdź, a być może niedługo się skusisz i przygotujesz je jako dodatek do kolejnego obiadu dla rodziny. Okazuje się, że nie ma w tym nic trudnego.
Niegdyś prażucha była daniem, które uważano jako przeznaczone dla biednych. Wszystko dlatego, że składniki potrzebne do przygotowania nie są drogie. Dziś to już stare dzieje i zajada się nimi każdy, niezależnie od statusu materialnego.
PORADA! Choć nazwa dania pochodzi od mąki żytniej i razowej, z powodzeniem możesz wykorzystać pszenną tak jak w poniższym przepisie.
Składniki:
Niektórym wydaje się, że przygotowanie prażucha zajmuje sporo czasu, ale to nie prawda. Całość powinna zająć ci około pół godziny, jeśli masz już przygotowane składniki i wiesz, co robić. Od czego zacząć?
Sposób przygotowania:
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.