Zrobiłam raz i teraz muszę gotować co tydzień. Rodzina nie odpuści. Te prażuchy to hit w naszym domu

Jak zrobić prażuchy? Popularne niegdyś danie zachwyca również i dziś. Okazuje się, że wystarczą tylko dwa składniki i nieco soli. Działanie nie powinno ci też zająć zbyt wiele czasu. Od czego zacząć?

Prażuchy to danie z ziemniaków, które znane jest zwłaszcza w Wielkopolsce, Małopolsce i na Kujawach. Choć mogą być dodatkiem do zupy, wiele osób podaje je też z okrasą, na przykład z boczku i cebulki. To sycące danie, które smakuje praktycznie każdemu, kto uwielbia ziemniaki. Czego potrzeba, by zrobić prażuchy i jak działać krok po kroku? Sprawdź, a być może niedługo się skusisz i przygotujesz je jako dodatek do kolejnego obiadu dla rodziny. Okazuje się, że nie ma w tym nic trudnego.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Z jakiej mąki robi się prażuchy? Wybierz odpowiednią, bo to kluczowe

Niegdyś prażucha była daniem, które uważano jako przeznaczone dla biednych. Wszystko dlatego, że składniki potrzebne do przygotowania nie są drogie. Dziś to już stare dzieje i zajada się nimi każdy, niezależnie od statusu materialnego.

PORADA! Choć nazwa dania pochodzi od mąki żytniej i razowej, z powodzeniem możesz wykorzystać pszenną tak jak w poniższym przepisie.

Składniki:

  • 1 kg starszych ziemniaków (młode się nie nadają);
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • sól;
  • opcjonalnie okrasa: boczek, słonina, smażona cebulka (wedle uznania).
Prażucha ze skwarkami to smaczne i pożywne danie kuchni podlaskiej
Prażucha ze skwarkami to smaczne i pożywne danie kuchni podlaskiej fot. zia_shusha / iStock.com

Jak zrobić prażuchy? To nie takie trudne, jak się wydaje

Niektórym wydaje się, że przygotowanie prażucha zajmuje sporo czasu, ale to nie prawda. Całość powinna zająć ci około pół godziny, jeśli masz już przygotowane składniki i wiesz, co robić. Od czego zacząć?

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, dokładnie umyj i pokrój, najlepiej na ćwiartki.
  2. Włóż ziemniaki do garnka, zalej wodą, posól i gotuj około 8-10 minut
  3. Odlej szklankę wody z gotowania ziemniaków, a następnie odcedź ziemniaki.
  4. Wlej z powrotem szklankę wody do ziemniaków, posyp je mąką i gotuj dalej, do całkowitej miękkości.
  5. Odlej resztę wody, uważając, by nie pozbyć się mąki.
  6. Ubij ziemniaki na gładką masę.
  7. Nakładaj ziemniaki na łyżkę zwilżoną tłuszczem, formuj kluski i kładź na talerz. 
  8. Powtarzaj czynność, by wykorzystać wszystkie ziemniaki i podawaj je z ulubionymi dodatkami. 

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: