Wiedziałeś, że gruszki były przysmakiem króla Władysława Jagiełły? Wcale nas to nie dziwi, bo są pyszne, aromatyczne i pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Najczęściej wykorzystuje się je do ciast i deserów, a niektórzy twierdzą, że są lepsze od wypieków z jabłkami oraz śliwkami. Gdy byłam dzieckiem, mama przynajmniej raz w miesiącu robiła placek z gruszkami i kruszonką.
Po latach podzieliła się ze mną przepisem, który ja chciałabym teraz puścić dalej w świat. Jest bardzo prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Gwarantuję, że ciasto skusi domówników zapachem oraz wyglądem i zniknie z blachy w sekundę. Nawet nie zdąży porządnie wystygnąć! Oto potrzebne składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Kruszonka:
PORADA! Do ciasta możesz też dodać 100 g schłodzonego smalcu. To nieoczywista propozycja, ale sprawia, że placek wychodzi lekki i chrupiący. Masło możesz z kolei zastąpić margaryną.
Przygotowanie gruszkowego placka zajmie ci godzinę. Możesz użyć okrągłej albo prostokątnej (np. 22x30 cm) formy. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 st. C i posmarowania blaszki masłem. Teraz możesz przystąpić do robienia ciasta.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.