• Link został skopiowany

Zrobiłam placek z gruszkami i kruszonką na urodziny teścia. Goście mówili, że był lepszy niż tort

Gruszki to jeden z najlepszych darów jesieni. O tej porze roku są wyjątkowo słodkie i soczyste. Warto wykorzystać je w kuchni i przygotować pyszny deser, który dorównuje jabłecznikowi. Wypróbuj mój przepis na szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką.
Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką Ludwig Deguffroy/iStock
Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką Ludwig Deguffroy/iStock

Wiedziałeś, że gruszki były przysmakiem króla Władysława Jagiełły? Wcale nas to nie dziwi, bo są pyszne, aromatyczne i pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Najczęściej wykorzystuje się je do ciast i deserów, a niektórzy twierdzą, że są lepsze od wypieków z jabłkami oraz śliwkami. Gdy byłam dzieckiem, mama przynajmniej raz w miesiącu robiła placek z gruszkami i kruszonką.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Wilgotne ciasto z gruszkami. Tak dobre, że można jeść co weekend

Po latach podzieliła się ze mną przepisem, który ja chciałabym teraz puścić dalej w świat. Jest bardzo prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Gwarantuję, że ciasto skusi domówników zapachem oraz wyglądem i zniknie z blachy w sekundę. Nawet nie zdąży porządnie wystygnąć! Oto potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru.

Nadzienie:

  • 5 gruszek,
  • 2 łyżki cukru,
  • sok z cytryny.

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki,
  • 100 g masła,
  • pół szklanki cukru.

PORADA! Do ciasta możesz też dodać 100 g schłodzonego smalcu. To nieoczywista propozycja, ale sprawia, że placek wychodzi lekki i chrupiący. Masło możesz z kolei zastąpić margaryną.

Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką
Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonkąLudwig Deguffroy/iStock

Kruche ciasto z gruszkami i kruszonką. Przebija szarlotkę i pleśniaka

Przygotowanie gruszkowego placka zajmie ci godzinę. Możesz użyć okrągłej albo prostokątnej (np. 22x30 cm) formy. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 st. C i posmarowania blaszki masłem. Teraz możesz przystąpić do robienia ciasta.

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj jajka i pokrojone w kostkę masło.
  2. Zagniataj ciasto do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
  4. Umyj i obierz gruszki. Pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój owoce w plastry.
  5. Polej je odrobiną soku z cytryny i posyp cukrem.
  6. Czas na kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i masłem. Na razie odstaw miskę na bok.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj i wylep nim blaszkę.
  8. Wyłóż gruszki, a na wierzch kruszonkę.
  9. Piecz przez 45 minut.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: