Burak cukrowy to warzywo bogate w cenne składniki odżywcze. Zawiera duże ilości niacyny, kwasu pantotenowego, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Jest także źródłem folianu, witaminy C i witamin z grupy B. Produkuje się z niego cukier spożywczy, ale przydaje się również w domowej kuchni.
Buraki cukrowe można wykorzystać na kilka sposobów. Świetnie sprawdzą się w sałatce z dodatkiem rukoli, ziaren słonecznika i serem feta. Ze względu na słodycz można je wykorzystać do przyrządzenia domowej marmolady, która była bardzo popularna w XX wieku szczególnie Kujawach i Pomorzu. Z buraków możesz zrobić także pyszne placuszki na obiad lub kolację.
Zamiast kolejny raz robić tradycyjne racuchy z jabłkiem lub placki ziemniaczane, przygotuj placuszki z buraka. Potrzebujesz:
Zanim przystąpisz go przyrządzania placków, musisz przygotować masę buraczaną. Surowego buraka zetrzyj na tarce, a potem odciśnij nadmiar wody.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.