Mało kto robi zupę z tego warzywa. A szkoda. Rozgrzewa o niebo lepiej niż tradycyjny rosół

Obiadowa uczta może zacząć się od istnej rozkoszy dla kubków smakowych. Wystarczy, że przygotujesz niedoceniane w wielu domach danie. Jak zrobić zupę selerową? Gdy tylko pojawi się na talerzu, od razu pobudzi apetyt.

W rankingu najpopularniejszych zup od lat w Polsce nieprzerwanie króluje rosół, żurek oraz pomidorowa. Często zapomina się, że istnieje warzywo, które również wykorzystasz w kuchni, przygotowując pyszny, sycący i rozgrzewający posiłek. Mowa tutaj o selerze, który jest niskokaloryczny i zawiera duże ilości witaminy K, fosforu oraz potasu.

Zobacz wideo Kasia z Kwiatu Jabłoni zdradza przepis na... pieczonego arbuza [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Jak zrobić zupę selerową? Potrzebujesz jedynie kilka dodatkowych składników

Seler jest często pomijanym warzywem, cenionym jedynie jako dodatek. Rzadko jednak jest gwiazdą całego dania. Proponujemy więc przygotowanie zupy na bazie selera, która z dodatkiem cebuli, pora i odrobiny śmietany będzie po prostu pyszna i aromatyczna. Co więcej, stanowi doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień. Czego potrzebujesz? Oto lista składników:

  • 2 udka z kurczaka,
  • duża marchewka,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 20 dag selera,
  • 3 ziemniaki,
  • 4 łyżki śmietanki 18 proc.,
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.
Seler korzeniowy
Seler korzeniowy Fot. Engin_Akyurt / Pixabay

Jak zrobić zupę z selera? Zaskoczysz się, jak pyszna wychodzi

Przepis na zupę z selera jest nie tylko tani, lecz także niezwykle prosty w przygotowaniu na obiad dla całej rodziny. Aby była bardziej treściwa, możemy dodać do niej dowolną kaszę, ryż lub makaron. W naszej propozycji będzie z ziemniakami. Co należy zrobić?

  1. Wypełnij garnek wodą i poczekaj, aż się zagotuje. W tym czasie umyj udko i wrzuć mięso do gotującej się wody, zbierając szumowiny.
  2. Umyj i obierz warzywa. Pokrój marchewkę w kostkę, a seler i ziemniaki w większe kawałki.
  3. Po 20 minutach gotowania mięsa dodaj do garnka również marchewkę i seler.
  4. Po kolejnych 15 minutach dodaj ziemniaki. Gotuj wszystko do miękkości.
  5. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę.
  6. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Smacznego!
Więcej o: