Może nie każdy o tym wie, ale krupnik dostarcza organizmowi błonnika, witamin z grupy B oraz cennych minerałów, takich jak fosfor, potas i miedź. To zasługa kaszy jęczmiennej, której w tym daniu nie brakuje. Jak podaje "Poradnik Zdrowie", połączenie sprawia, że zupa ma właściwości wspomagające układ trawienny i metabolizm. Dzięki niacynie, która uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, staje się doskonałym rozwiązaniem w okresie osłabienia organizmu. Warto dodać też, że krupnik jest niskokaloryczny i można modyfikować go na wiele sposobów (np. przygotowując na wywarze warzywnym w wersji wegetariańskiej).
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zupa krupnik - tradycyjny przepis. Jakie składniki wykorzystać, by uzyskać najlepszy efekt?
Krupnik jest jednym z dań, które ewoluowały przez lata, ale jego klasyczna wersja zawsze pozostaje niezmienna. Podstawą jest bulion drobiowy, do którego dodaje się kaszę jęczmienną. Nadaje ona zupie pożądaną konsystencję i wchłania smak wywaru. Do tego mieszanka warzyw - marchew, pietruszka, seler, por, które tworzą doskonałą bazę.
Składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 150 g kaszy jęczmiennej,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 1/4 selera,
- por,
- 2 ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka masła lub oliwy do podsmażenia.
Jak ugotować krupnik z kaszą i ziemniakami? Przepis na sycącą wersję tradycyjnej zupy
Przygotowanie zupy jest bardzo proste, a to zasługa przyrządzania jej w jednym garnku. Dzięki temu nie brudzimy niepotrzebnie naczyń, a kuchnia pozostaje czysta. Samo gotowanie nie jest bardzo czasochłonne, a to zwiększa szanse na szybsze zjedzenie posiłku.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Marchewki i pietruszkę pokrój w plastry, seler i ziemniaki w kostkę. Por umyj dokładnie, usuń zewnętrzne liście, a następnie pokrój w cienkie krążki.
- W garnku rozgrzej łyżkę masła lub oliwy. Wrzucaj pokrojone warzywa i smaż przez około 5-7 minut, aż lekko zmiękną i zaczną wydzielać przyjemny aromat. Dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany) i smaż jeszcze przez chwilę, aż zacznie się lekko rumienić.
- Do warzyw wlej bulion i zamieszaj. Następnie wsyp kaszę jęczmienną, wrzuć kartofle i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie dodaj do krupniku przyprawy. Dopraw zupę według własnych preferencji. Jeśli chcesz, aby była bardziej aromatyczna, możesz dodać więcej majeranku lub czosnku.
- Pozwól, aby zupa gotowała się jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Sprawdź konsystencję - jeśli chcesz, aby była bardziej gęsta, możesz dodać więcej kaszy lub gotować ją jeszcze przez chwilę, aż wchłonie więcej płynów.
- Krupnik najlepiej smakuje podany na gorąco. Na talerzu możesz posypać go świeżo mielonym pieprzem lub dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.