Lekkostrawna, rozgrzewająca, pełna witamin. Ta zupa powinna gościć w każdej kuchni, szczególnie teraz

Uzdrawiające zupy to temat, który zyskuje na popularności zwłaszcza w sezonie zimowym. Jednym z takich dań jest niewątpliwie krupnik. Doskonale rozgrzewa, a dzięki kaszy jęczmiennej, warzywom i aromatycznym przyprawom jest pełny wartości odżywczych. Wprost idealny na mroźne dni.

Może nie każdy o tym wie, ale krupnik dostarcza organizmowi błonnika, witamin z grupy B oraz cennych minerałów, takich jak fosfor, potas i miedź. To zasługa kaszy jęczmiennej, której w tym daniu nie brakuje. Jak podaje "Poradnik Zdrowie", połączenie sprawia, że zupa ma właściwości wspomagające układ trawienny i metabolizm. Dzięki niacynie, która uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, staje się doskonałym rozwiązaniem w okresie osłabienia organizmu. Warto dodać też, że krupnik jest niskokaloryczny i można modyfikować go na wiele sposobów (np. przygotowując na wywarze warzywnym w wersji wegetariańskiej).

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa krupnik - tradycyjny przepis. Jakie składniki wykorzystać, by uzyskać najlepszy efekt?

Krupnik jest jednym z dań, które ewoluowały przez lata, ale jego klasyczna wersja zawsze pozostaje niezmienna. Podstawą jest bulion drobiowy, do którego dodaje się kaszę jęczmienną. Nadaje ona zupie pożądaną konsystencję i wchłania smak wywaru. Do tego mieszanka warzyw - marchew, pietruszka, seler, por, które tworzą doskonałą bazę.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • por,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka masła lub oliwy do podsmażenia.

Jak ugotować krupnik z kaszą i ziemniakami? Przepis na sycącą wersję tradycyjnej zupy

Przygotowanie zupy jest bardzo proste, a to zasługa przyrządzania jej w jednym garnku. Dzięki temu nie brudzimy niepotrzebnie naczyń, a kuchnia pozostaje czysta. Samo gotowanie nie jest bardzo czasochłonne, a to zwiększa szanse na szybsze zjedzenie posiłku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Marchewki i pietruszkę pokrój w plastry, seler i ziemniaki w kostkę. Por umyj dokładnie, usuń zewnętrzne liście, a następnie pokrój w cienkie krążki.
  2. W garnku rozgrzej łyżkę masła lub oliwy. Wrzucaj pokrojone warzywa i smaż przez około 5-7 minut, aż lekko zmiękną i zaczną wydzielać przyjemny aromat. Dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany) i smaż jeszcze przez chwilę, aż zacznie się lekko rumienić.
  3. Do warzyw wlej bulion i zamieszaj. Następnie wsyp kaszę jęczmienną, wrzuć kartofle i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
  4. W międzyczasie dodaj do krupniku przyprawy. Dopraw zupę według własnych preferencji. Jeśli chcesz, aby była bardziej aromatyczna, możesz dodać więcej majeranku lub czosnku.
  5. Pozwól, aby zupa gotowała się jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Sprawdź konsystencję - jeśli chcesz, aby była bardziej gęsta, możesz dodać więcej kaszy lub gotować ją jeszcze przez chwilę, aż wchłonie więcej płynów.
  6. Krupnik najlepiej smakuje podany na gorąco. Na talerzu możesz posypać go świeżo mielonym pieprzem lub dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: