Jak zrobić racuchy drożdżowe? To jedno z tych dań, które kojarzą się przede wszystkim z dzieciństwem i latem, ale z powodzeniem można je przyrządzić o każdej porze roku. I wcale nie trzeba być mistrzem w kuchni, aby placki wyszły smaczne jak u babci. Pamiętaj jednak, że sekretem idealnego smaku jest odpowiedni gatunek jabłek.
Jaki gatunek jabłek wybrać, aby placki wyszły perfekcyjnie? Najlepszą opcją będą twarde i lekko kwaskowe, a więc świetnie sprawdzi się antonówka, ligol lub reneta. Dobrym wyborem będzie także odmiana jonagold, delikates lub gala. Jeśli nie masz pod ręką jabłek, spokojnie możesz zastąpić je gruszkami.
Ten przepis na racuchy drożdżowe jest idealny, a placki wyjdą tak smaczne jak u babci. Czego potrzebujesz, aby je zrobić?
Składniki:
Zanim przejdziesz do przygotowywania placków, zrób rozczyn. Do ciepłego mleka z łyżką cukru dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby zaczęły pracować.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.