Takich racuchów nie zrobi ci nawet babcia. Wychodzą miękkie i pyszne. Smak wbije cię w fotel

To danie uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Racuchy z jabłkami na drożdżach są słodkie, mięciutkie i smakują doskonale. Jak je zrobić? Przepis jest tak prosty, że z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Jak zrobić racuchy drożdżowe? To jedno z tych dań, które kojarzą się przede wszystkim z dzieciństwem i latem, ale z powodzeniem można je przyrządzić o każdej porze roku. I wcale nie trzeba być mistrzem w kuchni, aby placki wyszły smaczne jak u babci. Pamiętaj jednak, że sekretem idealnego smaku jest odpowiedni gatunek jabłek. 

Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Jakie jabłka do racuchów? Te gatunki będą najlepsze

Jaki gatunek jabłek wybrać, aby placki wyszły perfekcyjnie? Najlepszą opcją będą twarde i lekko kwaskowe, a więc świetnie sprawdzi się antonówka, ligol lub reneta. Dobrym wyborem będzie także odmiana jonagold, delikates lub gala. Jeśli nie masz pod ręką jabłek, spokojnie możesz zastąpić je gruszkami. 

Jak zrobić racuchy drożdżowe? Będą tak miękkie, że rodzinie aż świecą się oczy

Ten przepis na racuchy drożdżowe jest idealny, a placki wyjdą tak smaczne jak u babci. Czego potrzebujesz, aby je zrobić?

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • dwa jabłka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • dwa jajka,
  • trzy łyżki cukru,
  • odrobina soli,
  • cukier puder do dekoracji,
  • olej do smażenia.
Racuchy (zdjęcie ilustracyjne)
Racuchy (zdjęcie ilustracyjne) Fot. RitaE/Pixabay

Zanim przejdziesz do przygotowywania placków, zrób rozczyn. Do ciepłego mleka z łyżką cukru dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby zaczęły pracować.

  1. W misce ubij jajka z resztą cukru, dodaj odrobinę soli i przesiej mąkę. Wymieszaj suche składniki, a potem dodaj drożdże i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. 
  2. Obierz jabłka, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Po zdjęciu racuchów z patelni wyłóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: