Proziaki to w rzeczywistości tradycyjne placki z Podkarpacia. Regionalnie znane również jako "placki na prozie". Bieszczadzki przysmak jest niebywale wszechstronny, gdyż można go serwować zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Co więcej, smakują zawsze i każdemu. W 2006 roku zostały nawet wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze" w województwie podkarpackim.
W rejonie Podkarpacia przez wiele lat były substytutem chleba. Niegdyś prosty przepis na niewielkie placuszki przekazywano sobie z ust do ust, z pokolenia na pokolenie. Kulinarna wizytówka tego regionu Polski nazywana była różnie: prołzioki, prouzioki, prozioki. Każda z nich wywodzi się od jednego słowa "proza", które oznacza sodę. Lata temu smażono je na płycie pieca, dziś już raczej na patelni.
Składniki:
Zanim przystąpisz do robienia tradycyjnych proziaków, upewnij się, że kefir oraz jajka są w temperaturze pokojowej. Możesz wyjąć je na chwilę przed z lodówki. Przyda ci się również głęboka patelnia, wałek, ściereczka bawełniana, szklanka (średnica ok. 8cm), miska oraz przesiewacz do mąki.