Na Podkarpaciu smażą szybkie "placki na prozie". Zajada się cała rodzina. Stertę zrobisz za grosze

Jak zrobić placki sodziaki? Smak babcinej kuchni możesz łatwo odtworzyć. Wystarczy tylko kilka tanich i łatwodostępnych składników. Przepis na proziaki jest nie tylko banalnie prosty, lecz także wyjątkowo szybki.

Proziaki to w rzeczywistości tradycyjne placki z Podkarpacia. Regionalnie znane również jako "placki na prozie". Bieszczadzki przysmak jest niebywale wszechstronny, gdyż można go serwować zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Co więcej, smakują zawsze i każdemu. W 2006 roku zostały nawet wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze" w województwie podkarpackim.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Co to jest proziak? Sodowe placuszki sprawdzą się w wersji słodkiej i wytrawnej

W rejonie Podkarpacia przez wiele lat były substytutem chleba. Niegdyś prosty przepis na niewielkie placuszki przekazywano sobie z ust do ust, z pokolenia na pokolenie. Kulinarna wizytówka tego regionu Polski nazywana była różnie: prołzioki, prouzioki, prozioki. Każda z nich wywodzi się od jednego słowa "proza", które oznacza sodę. Lata temu smażono je na płycie pieca, dziś już raczej na patelni.

Składniki:

  • mąka razowa - 900 g,
  • kefir - 420 ml,
  • jajko - 2 szt.,
  • soda oczyszczona - 11 g,
  • sól - 10 g,
  • cukier - 4 g.
proziaki (zdj. ilustracyjne)
proziaki (zdj. ilustracyjne) Akhmad Thamrin / Getty Images/istock.com

Jak zrobić placki sodziaki? Przepis na proziaki, który używam na co dzień

Zanim przystąpisz do robienia tradycyjnych proziaków, upewnij się, że kefir oraz jajka są w temperaturze pokojowej. Możesz wyjąć je na chwilę przed z lodówki. Przyda ci się również głęboka patelnia, wałek, ściereczka bawełniana, szklanka (średnica ok. 8cm), miska oraz przesiewacz do mąki.

  1. W misce wymieszaj mąkę razową, kefir, jajka, sodę, sól i cukier.
  2. Mieszaj całość łyżką, a potem zagniataj ciasto dłonią na gładką kulę.
  3. Na lekko posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 cm. Wytnij kółka.
  4. Odstaw proziaki na 10 minut i przykryj ściereczką.
  5. Smaż je na suchej patelni na małym ogniu z obu stron, aż się zarumienią (ok. 10 minut).
  6. Podawaj z masłem czosnkowym, konfiturą lub oliwą. Smacznego!
Więcej o: