Co zrobić na obiad? Jeśli znudziły ci się naleśniki czy racuchy, postaw na ten przepis. Placki z kukurydzy świetnie sprawdzą się na danie główne, a także jako przekąska do lunch boxu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, więc warto poświęcić kilka chwil, bo wychodzą obłędnie pyszne.
Kukurydza stanowi podstawę dań kuchni meksykańskiej, ale w Polsce również zaskarbiła sobie wielu fanów. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu, bo jest niezwykle zdrowa. Jak podaje doz.pl, zawiera spore ilości witamin z grupy B, a także witaminę A, C i E, fosfor, magnez oraz wapń. Dodatkowo jest źródłem luteiny i zeaksantyny, które chronią wzrok i opóźniają rozwój zaćmy. 100 g kukurydzy z puszki zawiera około 60 kcal.
Te placki zrobisz błyskawicznie. Przepis jest tak prosty, że z pewnością poradzi sobie z nim nawet niewprawny kucharz. Czego potrzebujesz?
Składniki:
Placki możesz podać w wersji słodkiej - z cukrem pudrem, sosem lub dżemem, a także na słono np. z gulaszem, śmietaną lub z bukietem warzyw.
Jakie placki lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.