Romantyczne potrawy to takie, które idealnie wpisują się w wyjątkowy klimat walentynkowy. Kolacja z drugą połówką połączona z dobrym filmem to bardzo częsty scenariusz w dniu zakochanych. Tylko co zaserwować podczas kolacji z ukochanym/ukochaną? Wypróbuj nasze pomysły na romantyczne dania dla dwojga.
4
iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Romantyczne potrawy muszą przede wszystkim pięknie wyglądać i równie dobrze smakować. Co zaserwować na kolację w walentynki? Podpowiadamy.
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Lista romantycznych potraw dla dwojga - na jakie smaki postawić?
Lista romantycznych potraw dla dwojga jest długa i jest to w zasadzie katalog otwarty. Choć uczucia łączące zakochanych są obecne przez cały okrągły rok, to trzeba przyznać, że to właśnie walentynki są dniem, kiedy są one szczególnie widoczne. Wiele par decyduje się spędzić wieczór na mieście, najczęściej w kinie lub restauracji. Równie atrakcyjnym i często spotykanym scenariuszem, jest romantyczna kolacja we dwoje zorganizowana w domu. Co zaserwować swojej drugiej połówce w tym wyjątkowym dniu? Wypróbuj nasze trzy topowe propozycje.
Romantyczne dania dla dwojga - lekko i zdrowo. Pieczony łosoś
Jeżeli zależy nam na tym, aby serwowane w walentynki romantyczne dania dla dwojga były lekkie i zdrowe, to warto postawić na pieczonego łososia. Jest to danie, które przygotowuje się w bardzo szybko, dlatego jest to idealna opcja dla zabieganych. Będziesz potrzebować następujących składników:
2 filety z łososia
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanego koperku
sok wyciśnięty z ½ cytryny
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Pieczony łosośfrom my point of view /Shutterstock
Przygotowanie:
Filety myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron
W misce łączymy ze sobą oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, sól i pieprz
Marynatą nacieramy filety, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 minut
Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i zdrową sałatką
Romantyczne danie na walentynki - makaron z krewetkami
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując część wody, w której makaron się gotował
Krewetki oczyszczamy z pancerzyków
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojony w plastry czosnek
Wrzucamy krewetki i smażymy do momentu, aż staną się różowe
Wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aby alkohol odparował
Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy z sosem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić wodą z gotowania makaronu
Doprawiamy solą i pieprzem według uznania
Przekładamy na talerze i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki
Pomysły na romantyczne dania - walentynkowy szwedzki stół
Nasze pomysły na romantyczne dania kończymy czymś wyjątkowym, czyli walentynkowym szwedzkim stołem. Polega on na przygotowaniu kilku przystawek, które będą nawzajem uzupełniały się smakiem. Mogą to być następujące startery:
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Składniki:
4 kromki ciabatty
2 pomidory malinowe
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
przyprawy: sól i pieprz do smaku
Bruschetta z pomidoramiFot. Kasumi Loffler/Pexels
Sposób przygotowania:
Ciabattę podpiekamy w tosterze, aby stała się chrupiąca
Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
Pomidory umieszczamy w misce, dodajemy oliwę z oliwek, posiekane listki bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy
Na każdej kromce układamy pomidorową mieszankę i dekorujemy listkiem bazylii
Carpaccio wołowe
Składniki:
200 g polędwicy wołowej
20 g parmezanu
garść świeżej rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Carpaccio wołowe - jak wykonać tradycyjne bresaola carpaccio? Mamy sposób na włoską przystawkęfot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne
Sposób przygotowania:
Polędwicę wołową oczyszczamy z tłuszczu, a następnie wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny
Mięso wyjmujemy z zamrażalnika i kroimy w bardzo cienkie plastry. Układamy na talerzu
W misce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Skrapiamy mięso
Na wierzchu układamy rukolę i parmezan
Guacamole
Składniki:
2 sztuki awokado dojrzałego
1 pomidor
½ czerwonej cebuli
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz do smaku
GuacamoleFot. pexels.com/ autor RDNE Stock project
Przygotowanie:
Miąższ z awokado przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem
Pomidora i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy do miski
Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy według uznania