Walentynkowe ciasto czekoladowe z owocami i orzechami to wyjątkowy deser, którego nie może zabraknąć w święto zakochanych. Kusi niesamowitym słodkim smakiem i idealną konsystencją - wprost rozpływa się w ustach! Zaskocz swoją drugą połówkę obłędnym deserem.
3
iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Walentynkowe ciasto czekoladowe z owocami i orzechami poleca się do porannej kawki z ukochaną osobą. Koniecznie wypróbuj ten wyśmienity walentynkowy deser.
REKLAMA
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!
Pomysły na walentynkowe ciasto czekoladowe - Twój strzał w dziesiątkę!
Jeżeli do głowy przychodzą Ci pomysły na walentynkowe ciasto czekoladowe udekorowane owocami i orzechami, to wiedz, że jesteś na dobrej drodze. Wilgotne ciasto na bazie gorzkiej czekolady to deser, który smakuje każdemu. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać - przygotowanie nie jest trudne, jednak trzeba poświęcić mu trochę czasu i warto wziąć się do pracy odpowiednio wcześniej. Czasochłonna jest przede wszystkim dekoracja, ale to właśnie ona wpływa na pierwsze wrażenie. Dowiedz się, jak zrobić obłędne walentynkowe brownie.
Walentynkowe ciasto czekoladowe z orzechami i owocami - lista potrzebnych składników
Przepis na nasze walentynkowe ciasto czekoladowe z orzechami i owocami zaczynamy od przygotowania składników. Na blachę o średnicy 26 cm będziesz potrzebować:
300 g czekolady gorzkiej (200 g na ciasto + 100 g na polewę)
4 jajka
125 g cukru
1 opakowanie cukru z wanilią
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 g masła
100 g suszonych śliwek
200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
dekoracja (przykładowo: orzechy włoskie, orzechy laskowe, owoce w kolorze czerwonym - truskawki, maliny, czerwona porzeczka, posypka cukrowa w kolorze złotym)
Romantyczny deser: ciasto czekoladowe krok po kroku
Jak zrobić romantyczny deser? Ciasto czekoladowe jest nie tylko pyszne, ale też pięknie wygląda. Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:
Czekoladę (200 g) dzielimy na kostki i rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Odkładamy do wystudzenia
Jajka wbijamy do misy i miksujemy przez chwilę
Do jajek stopniowo dodajemy mieszankę cukru, cukru z wanilią i soli
Miksujemy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa
Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Powoli wlewamy czekoladę roztopioną z masłem i dokładnie mieszamy
Dodajemy posiekane śliwki
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
Wylewamy masę czekoladową na tortownicę
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy przez ok. 35 minut
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Deser ciasto czekoladowe dla dwojga - przygotowanie polewy
Jak udekorować nasz deser? Ciasto czekoladowe dla dwojga musi wyglądać obłędnie. Do dekoracji zabieramy się w momencie, gdy ciasto będzie całkowicie przestudzone. Na początku przygotowujemy polewę:
śmietankę przelewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy
dodajemy podzieloną na kostki czekoladę i mieszamy wszystko do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści
gotową polewę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy po jego powierzchni (zarówno wierzch, jak i boki)
Na koniec ozdabiamy nasze walentynkowe brownie. Dekoracja deseru ma bardzo istotne znaczenie. Efekt wizualny podnosi atrakcyjność ciasta i sprawia, że chcemy ''zjeść je oczami''. Jak zatem ozdobić nasze walentynkowe ciasto czekoladowe?
ciasto należy ozdabiać bezpośrednio po polaniu go polewą - dzięki temu poszczególne elementy dekoracji będą łatwo trzymały się jego powierzchni
do dekoracji warto wykorzystać owoce w kolorze czerwonym, który po pierwsze kojarzy się z walentynkami, a po drugie dobrze kontrastuje z ciemną polewą
jeżeli nie mamy dostępu do świeżych owoców, świetnie sprawdzą się także owoce liofilizowane, które można kupić przez cały rok
do dekoracji brownie koniecznie należy wykorzystać orzechy włoskie lub laskowe - świetnie wyglądają i dobrze komponują się ze smakiem ciasta
aby jeszcze bardziej wzmocnić efekt wizualny naszego walentynkowego brownie, możemy sięgnąć po gotowe dekoracje w kolorze złota, np. brokat spożywczy, folia dekoracyjna w płatkach, posypka cukrowa itp.