• Link został skopiowany

Karnawałowy przysmak, który zagorzali fani tureckich seriali mogą kojarzyć z TV

Mamy dla was przepis na przysmak, który zagorzali fani tureckich seriali mogą kojarzyć z ekranów telewizorów. Receptura jest banalnie prosta, dlatego tę wyśmienitą słodką przekąskę możesz zaserwować także swoim domownikom. Idealnie pasuje do popołudniowej herbaty w czasie karnawału lub na tłusty czwartek.
Karnawałowy przysmak, który zagorzali fani tureckich seriali mogą kojarzyć z TV. Zdjęcie ilustracyjne
By Benreis - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48325865

Pączki tureckie to przekąska, którą możesz zaserwować w tłusty czwartek lub podczas karnawałowego spotkania ze znajomymi. Poznaj przepis na przepyszne słodkie łakocie. 

Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!

Lokma - co to jest? 

Co to jest lokma? Popularna w Turcji lokma to słodka przekąska, której smak znany jest już od wieków. Kiedyś tureckie pączki serwowano jedynie z okazji bardzo ważnych wydarzeń i uroczystości, dziś przysmak jest powszechnie obecny na stołach, nie tylko w samej Turcji, ale także poza granicami kraju.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne By elif ayse - Flickr: sam'dan lokma tatlisi, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30892640

Pączki tureckie różnią się od naszych tradycyjnych pączków m.in. swoim rozmiarem. To niewielkie kulki, które spożywa się zazwyczaj na jeden kęs. Kawałki ciasta smażone są na głębokim tłuszczu, a następnie nasączane obficie syropem. Po nasączeniu pączki często posypuje się cynamonem lub mieszanką drobno zmielonych orzechów, które podkręcają ich smak.

Co ważne, pączki tureckie to przysmak bardzo słodki i kaloryczny. Ze względu na swój charakter, idealnie wpasowują się w klimat naszego karnawału i tłustego czwartku. Możesz serwować je jako alternatywę dla naszych rodzimych wypieków. 

Tureckie pączki - składniki 

Aby przygotować tureckie pączki, nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników. To, co jest Ci potrzebne, prawdopodobnie masz już w domu. Do przygotowania pączków tureckich wykorzystywane jest ciasto drożdżowe, które potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeżeli chcemy je przygotować, warto zarezerwować sobie odpowiednią ilość czasu. Co jest potrzebne do przygotowania ciasta na tureckie lokmy? Lista składników przedstawia się następująco:

  • 320 g mąki pszennej (dwie szklanki)
  • 16 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 200 ml wody (letnia)
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru 

Składniki na syrop:

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny lub limonki 

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • cynamon
  • zmielone orzechy (opcjonalnie)
Pączki tureckie - przepyszne miniaturowe pączki skąpane w słodkim miodzie. Zdjęcie ilustracyjne
Pączki tureckie - przepyszne miniaturowe pączki skąpane w słodkim miodzie. Zdjęcie ilustracyjne istock / dinosmichail

Lokma - przepis krok po kroku 

W jaki sposób jest przygotowywana tradycyjna lokma? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:

  • Krok 1. W misce umieszczamy mąkę, jajko, drożdże, sól i cukier puder. Stopniowo wlewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki tureckie powinno być gęste i klejące. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Krok 2. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotowujemy syrop. W rondelku umieszczamy wodę, cukier i sok wyciśnięty z limonki lub cytryny. Przykrywamy i gotujemy na średniej mocy palnika przez ok. 10-15 minut. Gdy syrop będzie gotowy, odstawiamy go do przestygnięcia.
  • Krok 3. W garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Olej musi być dobrze rozgrzany. Jego temperatura powinna wynosić ok. 180 stopni. Temperaturę oleju najlepiej kontrolować za pomocą termometru cukierniczego. Pączki tureckie należy smażyć partiami. Z całości odrywamy niewielki kawałek ciasta, formujemy z niego kulkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Lokmy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Krok 4. Gotowe lokmy polewamy syropem w ten sposób, aby dokładnie pokrył całą ich powierzchnię. Oprószamy cynamonem i ewentualnie dekorujemy posypką orzechową.

Pączki tureckie - z czym podać?

Pączki tureckie to wyjątkowy przysmak, który z pewnością warto wypróbować. Tradycyjnie podaje się je do mocnej kawy lub herbaty, które przełamują słodycz pączków. Można je spożywać także w wersji solo, jako słodką przekąskę. Lokmy można podać również z gałką ulubionych lodów, tworząc tym samym wyjątkowy deser, obok którego trudno jest przejść obojętnie.

Zobacz też: Pączki domowe jak za dawnych lat. Przypomnij sobie ulubione smaki dzieciństwa

Więcej o: