Pączki tureckie to przekąska, którą możesz zaserwować w tłusty czwartek lub podczas karnawałowego spotkania ze znajomymi. Poznaj przepis na przepyszne słodkie łakocie.
Co to jest lokma? Popularna w Turcji lokma to słodka przekąska, której smak znany jest już od wieków. Kiedyś tureckie pączki serwowano jedynie z okazji bardzo ważnych wydarzeń i uroczystości, dziś przysmak jest powszechnie obecny na stołach, nie tylko w samej Turcji, ale także poza granicami kraju.
Pączki tureckie różnią się od naszych tradycyjnych pączków m.in. swoim rozmiarem. To niewielkie kulki, które spożywa się zazwyczaj na jeden kęs. Kawałki ciasta smażone są na głębokim tłuszczu, a następnie nasączane obficie syropem. Po nasączeniu pączki często posypuje się cynamonem lub mieszanką drobno zmielonych orzechów, które podkręcają ich smak.
Co ważne, pączki tureckie to przysmak bardzo słodki i kaloryczny. Ze względu na swój charakter, idealnie wpasowują się w klimat naszego karnawału i tłustego czwartku. Możesz serwować je jako alternatywę dla naszych rodzimych wypieków.
Aby przygotować tureckie pączki, nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników. To, co jest Ci potrzebne, prawdopodobnie masz już w domu. Do przygotowania pączków tureckich wykorzystywane jest ciasto drożdżowe, które potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeżeli chcemy je przygotować, warto zarezerwować sobie odpowiednią ilość czasu. Co jest potrzebne do przygotowania ciasta na tureckie lokmy? Lista składników przedstawia się następująco:
Składniki na syrop:
Ponadto:
W jaki sposób jest przygotowywana tradycyjna lokma? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:
Pączki tureckie to wyjątkowy przysmak, który z pewnością warto wypróbować. Tradycyjnie podaje się je do mocnej kawy lub herbaty, które przełamują słodycz pączków. Można je spożywać także w wersji solo, jako słodką przekąskę. Lokmy można podać również z gałką ulubionych lodów, tworząc tym samym wyjątkowy deser, obok którego trudno jest przejść obojętnie.
Zobacz też: Pączki domowe jak za dawnych lat. Przypomnij sobie ulubione smaki dzieciństwa