• Link został skopiowany

Rośnie rywal dla batatów. Z tego warzywa zrobisz pyszne chipsy. Jest zdrowe i ma mało kalorii

Część tego warzywa jest w Polsce niedoceniana. W kuchni najczęściej używana jest nać pietruszki, jednak wiele osób zapomina, że także jej korzeń jest aromatyczny i zdrowy. Nada się nie tylko do sałatki jarzynowej.
Rośnie rywal dla batatów. Z tego warzywa przygotujesz pyszne chipsy. Jest zdrowe i ma mało kalorii
Rośnie rywal dla batatów. Z tego warzywa przygotujesz pyszne chipsy. Jest zdrowe i ma mało kalorii, istock/@Sarolta Nagy

Korzeń pietruszki przydaje się głównie w przyrządzaniu bulionu i wywaru do zupy. A to błąd. Można go jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Dobrze smakuje jako dodatek do surówek, pokrojony w kostkę i wrzucony do gulaszu lub w sokach warzywnych. Mało kto wie, że można z niego przyrządzić też frytki lub chipsy. Dlaczego warto włączyć korzeń pietruszki do codziennego jadłospisu?

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Jakie właściwości zdrowotne ma korzeń pietruszki? Wiele osób o nim zapomina, a szkoda

Korzeń pietruszki jest bogaty w białko, witaminę C, E i B6. Zawiera spore ilości wapnia, magnezu, fosforu i potasu. 100 g warzywa to tylko 55 kcal, więc z powodzeniem można go spożywać na diecie odchudzającej. Jest również źródłem cennego błonnika, który przyspiesza metabolizm i usprawnia pracę układu pokarmowego. To jednak nie wszystko.

Korzeń pietruszki nie tylko do włoszczyzny
Korzeń pietruszki nie tylko do włoszczyzny CC0 Public Domain / Tiburi / Pixabay.com

Dzięki dużej zawartości potasu wspomaga pracę nerek i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Szczególną uwagę powinny więc na niego zwrócić osoby ze stanami zapalnymi nerek i układu moczowego. Korzeń pietruszki wspiera też serce i układ krążenia, a obecność dużych ilości witaminy C wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.

Jak zrobić chipsy z pietruszki? Tak zrobisz zdrową przekąskę. Idealna na wieczór filmowy

Jeśli szukasz alternatywy dla chrupek czy słonych paluszków, świetnym pomysłem będzie przyrządzenie pietruszkowych chipsów. Zrobisz je błyskawicznie i wcale nie zużyjesz hektolitrów oleju. Potrzebujesz:

  • kilka korzeni pietruszki,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • przyprawy: czosnek granulowany, paprykę wędzoną, zioła prowansalskie, pieprz.

Zanim przystąpisz do robienia chipsów, dokładnie umyj i obierz korzeń ze skóry. Rozgrzej też piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem.

  1. Pietruszkę pokrój w plastry o grubości 1 do 2 milimetrów.
  2. Osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do miski. Wlej oliwę i dodaj przyprawy. Wymieszaj, aby każdy plaster był nimi pokryty.
  3. Ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia. Pamiętaj, by plastry nie nachodziły na siebie, bo nie dopieką się tak, jak powinny.
  4. Wrzuć blachę do pieca i piecz 15-20 minut, aż chipsy nabiorą złocistego koloru. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę.
  5. Możesz jeść je samodzielnie lub podać np. z dipem czosnkowym.

Lubisz zdrowe zamienniki produktów? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: