Po świątecznym ucztowaniu szukasz lżejszej alternatywy? Nie ma się co dziwić, bo pieczenie, kiełbasy i sałatki z majonezem potrafią obciążyć żołądek. Idealnym rozwiązaniem będzie zdrowy obiad z mięsa mielonego, czyli pulpeciki w koperkowym sosie. Dzięki złotej zasadzie wyjdą idealnie miękkie.
Zdrowy obiad z mięsa mielonego. Przepis na pulpety w sosie koperkowym. Fot. gbh007 / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Pulpety to idealne rozwiązanie na prosty i smaczny obiad w lżejszym wydaniu. Są zdrowsze od mielonych, bo nie trzeba ich smażyć na oleju. Delikatne, soczyste i miękkie kotleciki serwowane są w bulionie albo zupie. Doskonale pasuje do nich też pełen świeżych ziół sos pomidorowy, grzybowy lub z pieczarek, tym razem jednak proponujemy wiosenne smaki.
REKLAMA
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Co zrobić, aby pulpety były mięciutkie? Zapomnij o jajku
Choć zrobienie pulpetów jest banalnie proste, nie zawsze wychodzą idealnie. Żeby nie były suche i nie przypominały mielonych, pamiętaj, by nie dodawać do mięsa jajka. Utwardza i zbija mięso, idealnie więc sprawdzi się w klasycznych kotletach, ale nie pulpecikach. Te mają być delikatne. Spokojnie, nawet bez jajka nie rozpadną się w trakcie smażenia i duszenia.
Pomysł na zdrowy obiad z mięsa mielonego. Pulpeciki w sosie koperkowym idealne na wiosnę
Kluczem jest tu namoczona w mleku lub bulionie kajzerka i dobre wyrobienie mięsa przed formowaniem kotlecików. Możesz je podać z kaszą, ziemniakami lub ryżem, a jako dodatek podać np. gotowane na parze warzywa, marchewkę z groszkiem. By były bardziej fit, możesz pominąć etap podsmażania i od razu dusić je w bulionie. Jakie składniki będą ci potrzebne?
500 g mięsa mielonego (dowolnego, najlepiej z łopatki, indyka),
kajzerka namoczona w mleku lub bulionie,
sól i pieprz do smaku,
2 małe cebule,
duży pęczek koperku,
mąka pszenna,
1 marchewka,
2 łyżki masła,
woda lub delikatny bulion,
śmietana 18 proc.
Pulpeciki w sosie koperkowymFot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
PORADA! Do pulpecików możesz wykorzystać np. pół kajzerki i łyżkę otrębów owsianych. Możesz też użyć kaszy manny, która nada im delikatną konsystencję, lub pełnoziarnistej bułki.
Jedną cebulę zetrzyj na tarce, drugą posiekaj w drobną kostkę. Posiekaj też koperek. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych lub średnich oczkach.
Startą cebulę wrzuć do miski, dodaj mięso, kajzerkę odciśniętą z mleka, garstkę koperku oraz sól i pieprz. Całość wyrób ręką (możesz założyć rękawiczkę) na gładką masę.
Dłonie zwilż wodą i uformuj małe kulki z mięsa. Każdą z nich obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła (najlepiej klarowanego). Pulpeciki obsmaż z każdej strony, aż się lekko zrumienią.
Zdejmij podsmażone pulpeciki z patelni. Dołóż masła, podsmaż cebulkę, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę i pozostały koperek. Gdy zmiękną, dodaj pulpeciki i zalej wodą lub delikatnym bulionem tak, by przykryć mięso.
Duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie (ok. 10-15 minut). Sos zapraw śmietaną i, jeśli będzie zbyt wodnisty, zagęść mąką. Duś jeszcze kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.