• Link został skopiowany

Kilka składniki i jeden garnek. A efekt? Taki, że nikt nie chce kanapki z niczym innym

Jak zrobić samemu serek topiony? To prostsze, niż myślisz, a smak o niebo lepszy niż gotowce. Bez zbędnych dodatków, konserwantów i "E-cośtam". Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i dobre chęci. Polecam zrobić więcej, bo znika szybciej niż świeże bułeczki.
Domowy serek topiony
Fot. iStock, PicturePartners

Emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory - wszystko po to, by uzyskać gładką konsystencję i długi termin przydatności serków topionych. A przecież da się go zrobić samodzielnie i to zaledwie w kilkanaście minut. Nie potrzebujesz skomplikowanego sprzętu ani chemicznych dodatków. Taki dodatek świetnie sprawdzi się na kanapkach, ale też jako baza do sosów, zapiekanek czy wytrawnych naleśników. To także genialny sposób na wykorzystanie nadmiaru twarogu, który zalega w lodówce. I co najważniejsze przygotowanie jest naprawdę proste.

Zobacz wideo Minipączki na serku homogenizowanym

Jak zrobić ser topiony? Naturalny smak bez chemii

Konsystencja serka zależy od odpowiedniego połączenia składników i podgrzewania na bardzo małym ogniu. Aby go zrobić, wystarczy garnek z grubym dnem, blender i kilka minut cierpliwości. Nawet jeśli robisz to pierwszy raz, wszystko się uda, a po spróbowaniu, nie będziesz chcieć już wracać do sklepowych wersji.

Składniki:

  • 250 g tłustego lub półtłustego twarogu,
  • 50 g masła,
  • 2 żółtka jaj,
  • pół łyżeczki soli (lub do smaku),
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • opcjonalnie: ulubione dodatki, np. czosnek granulowany, szczypiorek, zioła prowansalskie, pieprz.

Jak zrobić serek do smarowania z twarogu? Wersja idealna na kanapki i tosty

Ten przepis to prawdziwy hit śniadaniowy. Serek z twarogu najlepiej smakuje na jeszcze ciepłej grzance. A najlepsze w nim to, że dokładnie wiesz, co jesz. Nie ma tu żadnych tajemniczych składników, tylko dobre, świeże produkty. Z odpowiednimi dodatkami, będziesz go jeść łyżkami.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania twarogu, a dokładniej od jego zmielenia. Najlepiej zrobić to dwukrotnie albo zblendować na gładką masę. Dzięki temu serek będzie aksamitny i jednolity.
  2. W rondelku z grubym dnem rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj zmielony twaróg i energicznie mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką, aby składniki zaczęły się łączyć.
  3. Dodaj sodę oczyszczoną i sól. Masa zacznie się lekko pienić i powoli zmieniać konsystencję. Nie przestawaj mieszać.
  4. Zdejmij rondelek z ognia na moment i wbij do masy dwa żółtka, mieszając szybko i dokładnie, by nie powstały grudki. Ważne: masa nie może być zbyt gorąca, żeby jajka się nie ścięły.
  5. Postaw rondelek z powrotem na bardzo małym ogniu i podgrzewaj jeszcze przez 2–3 minuty, aż masa będzie całkowicie gładka, jednolita i lśniąca. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  6. Na końcu dodaj ulubione przyprawy, jeśli chcesz i wymieszaj całość do połączenia. Przelej gotowy serek do wyparzonego słoika lub miseczki, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.
Więcej o: