• Link został skopiowany

Zrób raz, a ketchup i majonez pójdą w odstawkę. Te frytki są słodkie, słone i chrupiące

Chrupiące domowe frytki mogą smakować zupełnie inaczej, niż się spodziewasz. Wystarczą dwa składniki, by zmienić je w danie, które zaskoczy dorosłych i dzieci. Jeśli klasyczne ziemniaki z ketchupem i majonezem już się przejadły, ta wersja może naprawdę zainspirować.
Frytki z serem feta
Fot. iStock, EzumeImages

Frytki znają wszyscy. Jedni kochają je w wersji belgijskiej, inni karbowanej z ketchupem albo z majonezem. Ale wystarczy zmienić kilka dodatków, by z prostej przekąski zrobić coś naprawdę nieoczywistego. W tym przepisie chrupiące ziemniaki spotykają się z płynnym miodem i słoną fetą. Wychodzi z tego zaskakujący efekt, który chce się jeść każdego dnia. Spróbujesz raz, już zawsze będziesz patrzeć na frytki trochę inaczej.

Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Jakie dodatki można podać z frytkami? Miód, zioła i ser tworzą trio nie do podrobienia

Frytki z natury są neutralne i właśnie dlatego tak dobrze przyjmują każdy dodatek. Można je zanurzyć w sosach, posypać przyprawami albo, jak w tym przepisie, połączyć z trzema prostymi składnikami. Miód nadaje im delikatnej słodyczy i lekko kleistej glazury, która świetnie kontrastuje ze słoną, kremową fetą. Całość wieńczy świeża natka pietruszki lub kolendra, która równoważy smaki i dodaje koloru.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 80 g sera feta,
  • 2-3 łyżki miodu płynnego,
  • łyżeczka suszonego oregano lub tymianku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry.

Jak zrobić słodkie frytki? Przepis, który zapamiętasz na długo

Ich przygotowanie jest proste, a efekt urzeka wyglądem i smakiem. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Do ich przyrządzania, najlepiej użyć piekarnika. Dzięki niemu kawałki ziemniaków będą chrupiące, a my nie musimy się martwić ociekającym tłuszczem.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój w grubsze słupki. W misce wymieszaj surowe frytki z oliwą i suszonymi ziołami. Rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz ziemniaki przez ok. 25 minut w 200°C, obracając delikatnie w połowie czasu, by równomiernie się zarumieniły.
  3. Pokrusz fetę w drobne kawałki lub pokrój w kostkę. Gdy frytki będą już rumiane, wysuń blachę z piekarnika i posyp je serem. Wstaw ponownie na 5 minut. Tylko tyle, by feta lekko się rozgrzała i zrobiła kremowa.
  4. W międzyczasie podgrzej miód, jeśli jest gęsty. Wystarczy kilka sekund w rondelku lub mikrofali.
  5. Wyjmij frytki z pieca, polej równomiernie płynnym miodem i oprósz świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Podawaj od razu, najlepiej na ciepło, prosto z blachy, bez żadnych sosów.
Więcej o: