Frytki znają wszyscy. Jedni kochają je w wersji belgijskiej, inni karbowanej z ketchupem albo z majonezem. Ale wystarczy zmienić kilka dodatków, by z prostej przekąski zrobić coś naprawdę nieoczywistego. W tym przepisie chrupiące ziemniaki spotykają się z płynnym miodem i słoną fetą. Wychodzi z tego zaskakujący efekt, który chce się jeść każdego dnia. Spróbujesz raz, już zawsze będziesz patrzeć na frytki trochę inaczej.
Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]
Jakie dodatki można podać z frytkami? Miód, zioła i ser tworzą trio nie do podrobienia
Frytki z natury są neutralne i właśnie dlatego tak dobrze przyjmują każdy dodatek. Można je zanurzyć w sosach, posypać przyprawami albo, jak w tym przepisie, połączyć z trzema prostymi składnikami. Miód nadaje im delikatnej słodyczy i lekko kleistej glazury, która świetnie kontrastuje ze słoną, kremową fetą. Całość wieńczy świeża natka pietruszki lub kolendra, która równoważy smaki i dodaje koloru.
Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 80 g sera feta,
- 2-3 łyżki miodu płynnego,
- łyżeczka suszonego oregano lub tymianku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
Jak zrobić słodkie frytki? Przepis, który zapamiętasz na długo
Ich przygotowanie jest proste, a efekt urzeka wyglądem i smakiem. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Do ich przyrządzania, najlepiej użyć piekarnika. Dzięki niemu kawałki ziemniaków będą chrupiące, a my nie musimy się martwić ociekającym tłuszczem.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i pokrój w grubsze słupki. W misce wymieszaj surowe frytki z oliwą i suszonymi ziołami. Rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ziemniaki przez ok. 25 minut w 200°C, obracając delikatnie w połowie czasu, by równomiernie się zarumieniły.
- Pokrusz fetę w drobne kawałki lub pokrój w kostkę. Gdy frytki będą już rumiane, wysuń blachę z piekarnika i posyp je serem. Wstaw ponownie na 5 minut. Tylko tyle, by feta lekko się rozgrzała i zrobiła kremowa.
- W międzyczasie podgrzej miód, jeśli jest gęsty. Wystarczy kilka sekund w rondelku lub mikrofali.
- Wyjmij frytki z pieca, polej równomiernie płynnym miodem i oprósz świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Podawaj od razu, najlepiej na ciepło, prosto z blachy, bez żadnych sosów.