Zwykle leży w szafce i czeka na gulasz albo warzywa na patelnię. Ale w tym przepisie kasza gryczana wychodzi z cienia i gra pierwsze skrzypce. Oprócz tego składnika, Justyna Steczkowska wspomina, że pieczenie domowego chleba to dla niej rytuał, który łączy smak, spokój i intencję. W rozmowie z "Faktem" opowiadała, że ciasto najlepiej rośnie, gdy jest dobre emocjonalne tło, a pieczywo przygotowywane z miłością naprawdę smakuje lepiej. - Mam koleżankę, która mi powiedziała, że jak jej chleb nie rośnie, to znaczy, że jej się źle w domu dzieje. Udaje się i chleb pięknie rośnie, jak miną złe emocje. Jak się wyrabia chleb, trzeba myśleć o miłych rzeczach. To najważniejsze - wspomina artystka.
Justyna Steczkowska pokazuje, że chleb na drożdżach może być prosty do zrobienia i wyjątkowo trwały. Sekretem jest ugotowana kasza gryczana, która wpływa na świeżość i wilgotność bochenka. Dodatki takie jak miód, zioła czy słonecznik podkręcają smak, ale nie dominują, dzięki czemu pasuje zarówno do wytrawnych, jak i słodszych dodatków. Artystka przepisem podzieliła się na TikToku.
Składniki na jeden bochenek:
Tu nie ma zakwasu, długich fermentacji ani żadnej filozofii. Jest garnek, ręka do mieszania i składniki, które masz w kuchni. Klucz? Kasza gryczana. Gotowana, delikatna, ale robiąca cały efekt, dzięki niej chleb nie wysycha, nie kruszy się i smakuje dobrze nawet na trzeci dzień.
Sposób przygotowania: