Trzy sekretne składniki w marynacie. Dodaj je, a twoje kotlety schabowe wyjdą po mistrzowsku

Kotlety schabowe to klasyczne danie obiadowe. Trudno znaleźć smakosza polskiej kuchni, który nie przepadałby za cienko rozbitym, soczystym mięsem otulonym złocistą, chrupiącą panierką. Przepisy na idealne kotlety są przekazywane z pokolenia na pokolenie. A co powiecie na tajemną recepturę, dzięki której schabowe wyjdą tak, że palce lizać?

Sekret pysznych kotletów schabowych tkwi w marynacie. Jeśli więc chcecie, aby wszyscy przy stole zajadali się nimi ze smakiem, zapoznajcie się z poniższą recepturą. Schabowe świetnie będą się komponować z duszonymi ziemniakami, świeżą surówką i mizerią. Klasyczny obiad w nieco nowej odsłonie!

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Kotlety schabowe, o jakich jeszcze nie śniłeś. Tajemny składnik podkreśla smak i aromat

Do przygotowania hitowych kotletów schabowych nie potrzebujesz wyszukanych składników. Większość z nich pewnie i tak już masz w szafce kuchennej lub lodówce. Do klasycznej marynaty będziesz potrzebować papryki ostrej, słodkiej i majeranku. Dostarczą niesamowitego smaku, zapachu i aromatu. Przygotowując posiłek, weź pod uwagę gusta osób, dla których gotujesz. Miłośnikom czosnku może zasmakować więcej niż kilka jego ząbków. Z kolei dla osób kiepsko znoszących pikantne jedzenie lepiej ograniczyć ostre przyprawy.

Składniki:

  • 5 kotletów ze schabu (może być więcej lub mniej - zależy, dla ilu osób gotujesz),
  • duże jajo,
  • łyżka mąki,
  • łyżka musztardy,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka papryki łagodnej,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • szczypta soli,
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia.

Aromatyczne kotlety schabowe. Sposób przygotowania

Zacznij od rozbicia kotletów za pomocą tłuczka. Od ciebie zależy, czy schabowe będą grube czy też cienkie. Rozbite mięso odstaw na bok. Teraz czas na marynatę. Przygotuj miskę lub inne naczynie, w którym roztrzepiesz jajko. Dodaj musztardę, wodę i przyprawy. Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i je również wrzuć do marynaty. Wsyp przesianą przez sitko mąkę i dokładnie zamieszaj, aby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję. 

Następnie włóż do miski rozbite kotlety i dokładnie je obtocz w marynacie. Najlepiej jeśli zrobisz to na dzień przed docelowym obiadem, ponieważ przez noc mięso będzie miało czas, aby przesiąknąć aromatem przypraw. Kiedy już nadejdzie pora smażenia, wlej na patelnię odpowiednią ilość oleju lub oliwy i smaż obustronnie. Na koniec umieść schabowe w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180 st. Celsjusza. Po około 40 minutach wyjmij danie. Nie czekaj aż ostygnie, kotlety schabowe najlepiej w końcu smakują na gorąco w towarzystwie ulubionych dodatków. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.