Sekret pysznych kotletów schabowych tkwi w marynacie. Jeśli więc chcecie, aby wszyscy przy stole zajadali się nimi ze smakiem, zapoznajcie się z poniższą recepturą. Schabowe świetnie będą się komponować z duszonymi ziemniakami, świeżą surówką i mizerią. Klasyczny obiad w nieco nowej odsłonie!
Do przygotowania hitowych kotletów schabowych nie potrzebujesz wyszukanych składników. Większość z nich pewnie i tak już masz w szafce kuchennej lub lodówce. Do klasycznej marynaty będziesz potrzebować papryki ostrej, słodkiej i majeranku. Dostarczą niesamowitego smaku, zapachu i aromatu. Przygotowując posiłek, weź pod uwagę gusta osób, dla których gotujesz. Miłośnikom czosnku może zasmakować więcej niż kilka jego ząbków. Z kolei dla osób kiepsko znoszących pikantne jedzenie lepiej ograniczyć ostre przyprawy.
Składniki:
Zacznij od rozbicia kotletów za pomocą tłuczka. Od ciebie zależy, czy schabowe będą grube czy też cienkie. Rozbite mięso odstaw na bok. Teraz czas na marynatę. Przygotuj miskę lub inne naczynie, w którym roztrzepiesz jajko. Dodaj musztardę, wodę i przyprawy. Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i je również wrzuć do marynaty. Wsyp przesianą przez sitko mąkę i dokładnie zamieszaj, aby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję.
Następnie włóż do miski rozbite kotlety i dokładnie je obtocz w marynacie. Najlepiej jeśli zrobisz to na dzień przed docelowym obiadem, ponieważ przez noc mięso będzie miało czas, aby przesiąknąć aromatem przypraw. Kiedy już nadejdzie pora smażenia, wlej na patelnię odpowiednią ilość oleju lub oliwy i smaż obustronnie. Na koniec umieść schabowe w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180 st. Celsjusza. Po około 40 minutach wyjmij danie. Nie czekaj aż ostygnie, kotlety schabowe najlepiej w końcu smakują na gorąco w towarzystwie ulubionych dodatków. Smacznego!
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl