Kotlet rzymski - hit PRL-u, który przygotujesz w pięć minut! Mięciutki w środku z chrupiącą skórką

Kotlet rzymski był uwielbiany w czasach PRL-u niemal przez wszystkich. Jego zalety doceniały także gospodynie, a wszystko za sprawą prostoty i szybkości wykonania. Mięciutki środek rozpływający się w ustach i chrupiąca panierka. Jak odtworzyć dawne smaki? Nasz przepis przeniesie cię w lata 80.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

W czasach Polski Ludowej trudno było o mięso, stąd w domach próbowano stworzyć namiastkę luksusu poprzez korzystanie z łatwiej dostępnych produktów. Tak powstały kotlety z mortadeli, ziemniaków i kapusty, a w niektórych częściach kraju także kotlet rzymski. Każdy z nich był wyrazem tęsknoty za lepszym jutrem, a zarazem prostym rozwiązaniem na obiad.

Kotlet rzymski - hit PRL-u, który dziś powoli odchodzi do lamusa

Dawniej przyrządzając obiad, gospodynie głównie skupiały się na tym, aby był sycący. Nie do końca zwracano uwagę na kaloryczność, ilość tłuszczu, czy obecność warzyw. Ten trend pokutował jeszcze przez wiele lat, a w niektórych domach do dziś można spotkać talerz, na którym królują ziemniaki, kotlet i ewentualnie odrobina buraczków. Dawne przyzwyczajenia mają swoje źródło w braku dostępności do wielu produktów. Jednym z przykładów lat 80. jest kotlet rzymski. Hit PRL-u, który szybko i prosto nasycił domowników. To nic innego jak kawałek żółtego sera usmażony w panierce z bułki tartej.

Składniki:

  • 2 grube plastry żółtego sera,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Do przygotowania kotletów rzymskich najlepiej sprawdza się ser typu Gouda, lub Edam. Jego struktura sprawia, że nie rozpada się w trakcie smażenia, a środek jest mięciutki. Dawniej jadano tę potrawę z dodatkiem kromki chleba z masłem lub w połączeniu z marchewką i groszkiem. Dziś polecamy przyrządzić delikatną sałatkę z sosem winegret, aby obiad był nie tylko zdrowszy, ale i smaczniejszy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na kotlet rzymski. Sposób przygotowania

  1. Jajko wbijamy do miseczki i za pomocą widelca lub trzepaczki ubijamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
  2. Wkładamy plaster sera i kilkakrotnie obracamy go w jajku. Czynność powtarzamy z każdym kawałkiem.
  3. Następnie przekładamy żółty ser na talerz z bułką tartą i dokładnie obtaczamy. Ważne, aby nie przyklepywać panierki, ponieważ nie będzie chrupiąca.
  4. Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć kotlety rzymskie na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.
  5. Podawać z ulubioną sałatką.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.