• Link został skopiowany

Twarde i suche kotlety mielone? Poznaj niezwykle prosty trik, a mięso będzie soczyste

Przepisów na kotlety mielone jest niemal tyle, co gospodyń. Nic dziwnego, że ostatecznie nie zawsze udaje się przyrządzić to, na czym ci zależy. W końcu każdy ma inny gust i upodobania smakowe. Punktem wspólnym natomiast powinna być konsystencja. Pyszne mielone to te, które nie są ani zbyt suche, ani za twarde.
Twarde i suche kotlety mielone? Poznaj mega prosty trik, a mięso będzie soczyste
FOT. AGATA JAKUBOWSKA / Agencja Wyborcza.pl
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

W latach 90. jedną najbardziej popularnych potraw były kotlety mielone. Przepis babci nie miał sobie równych, a kolejne pokolenia nie ustają w próbach odtworzenia smaku z dzieciństwa. Duża ilość receptur sprawiła, że z czasem wkradło się wiele błędów. Ostatecznie obiad nie był już tak pyszny jak dawniej. Poznaj kuchenne triki, które sprawią, że mięso będzie soczyste.

Jak zrobić kotlety mielone? Nie popełniaj błędów i pamiętaj o trikach

Jeśli planujesz przyrządzić domowe kotlety mielone, to pamiętaj, że każda potrawa zaczyna się od składników dobrej jakości. Dawniej nie było w sklepach gotowych mielonek, a obiad powstawał z mięsa zmielonego w domu w starej, poczciwej maszynce ze stali nierdzewnej. Babcia składała ją za każdym razem na nowo, przytwierdzała do stołu i kręciła mechaniczną rączką. Dzieci patrzyły niczym zahipnotyzowane kiedy, z niewielkich otworów wypadało mięso przypominające dżdżownice po deszczu. Czas, zaangażowanie i jakość to klucz do kotletów mielonych z przepisu babci.

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g wołowiny,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • sól, 
  • czarny pieprz,
  • bułka tarta do obtaczania.

Jak widzisz, w powyższych składnikach bułka tarta używana jest wyłącznie jako panierka. Nie znajdziesz także żadnej kajzerki namaczanej w wodzie. Wystarczy, że zamiast tego dodasz jedno jajko więcej, a kotlety się nie rozpadną i będą mięciutkie w środku. Dodatkową zaletą jest fakt, iż mięso pozostanie soczyste. Cennym trikiem, z którego korzystała moja babcia, było także uderzanie gotową mieszanką na kotlety o dno miski. W ten sposób masa napowietrzała się i mielone były wyjątkowo delikatne.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety mielone. Przepis babci krok po kroku

  1. Wieprzowinę oraz wołowinę obmyj delikatnie pod bieżącą wodą. 
  2. Osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Pokrój w dużą kostkę.
  4. Za pomocą domowej maszynki zmiel całe mięso na średnich oczkach i przełóż do miski.
  5. Cebulę obierz i posiekaj drobno, wrzuć do zmielonej łopatki wieprzowej i wołowiny.
  6. Wbij dwa jajka.
  7. Przypraw solą i czarnym pieprzem.
  8. Za pomocą dłoni dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  9. Pod koniec nabierz nieco w dłonie i wrzuć z powrotem do miski tak, aby masa uderzyła w dno. Powtórz czynność kilka razy.
  10. Uformuj mielone i obtocz w bułce tartej.
  11. Za pomocą dużego noża spłaszcz lekko kuliste kotlety.
  12. Na rozgrzanym oleju smaż z obu stron na złocisty kolor. Pamiętaj, żeby korzystać ze średniej mocy palnika, zbyt duży ogień sprawi, że mielone spalą się na wierzchu i będą surowe w środku.
Więcej o: