Twarde i suche kotlety mielone? Poznaj niezwykle prosty trik, a mięso będzie soczyste

Przepisów na kotlety mielone jest niemal tyle, co gospodyń. Nic dziwnego, że ostatecznie nie zawsze udaje się przyrządzić to, na czym ci zależy. W końcu każdy ma inny gust i upodobania smakowe. Punktem wspólnym natomiast powinna być konsystencja. Pyszne mielone to te, które nie są ani zbyt suche, ani za twarde.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

W latach 90. jedną najbardziej popularnych potraw były kotlety mielone. Przepis babci nie miał sobie równych, a kolejne pokolenia nie ustają w próbach odtworzenia smaku z dzieciństwa. Duża ilość receptur sprawiła, że z czasem wkradło się wiele błędów. Ostatecznie obiad nie był już tak pyszny jak dawniej. Poznaj kuchenne triki, które sprawią, że mięso będzie soczyste.

Ciasteczka z maszynki do mięsa Babcia robiła takie ciasteczka z maszynki. Odtworzyliśmy przepis. Hit!

Jak zrobić kotlety mielone? Nie popełniaj błędów i pamiętaj o trikach

Jeśli planujesz przyrządzić domowe kotlety mielone, to pamiętaj, że każda potrawa zaczyna się od składników dobrej jakości. Dawniej nie było w sklepach gotowych mielonek, a obiad powstawał z mięsa zmielonego w domu w starej, poczciwej maszynce ze stali nierdzewnej. Babcia składała ją za każdym razem na nowo, przytwierdzała do stołu i kręciła mechaniczną rączką. Dzieci patrzyły niczym zahipnotyzowane kiedy, z niewielkich otworów wypadało mięso przypominające dżdżownice po deszczu. Czas, zaangażowanie i jakość to klucz do kotletów mielonych z przepisu babci.

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g wołowiny,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • sól, 
  • czarny pieprz,
  • bułka tarta do obtaczania.

Jak widzisz, w powyższych składnikach bułka tarta używana jest wyłącznie jako panierka. Nie znajdziesz także żadnej kajzerki namaczanej w wodzie. Wystarczy, że zamiast tego dodasz jedno jajko więcej, a kotlety się nie rozpadną i będą mięciutkie w środku. Dodatkową zaletą jest fakt, iż mięso pozostanie soczyste. Cennym trikiem, z którego korzystała moja babcia, było także uderzanie gotową mieszanką na kotlety o dno miski. W ten sposób masa napowietrzała się i mielone były wyjątkowo delikatne.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto ucierane z owocami Szybkie ciasto z owocami. Jest bajecznie proste i przebija słodkości z cukierni

Kotlety mielone. Przepis babci krok po kroku

  1. Wieprzowinę oraz wołowinę obmyj delikatnie pod bieżącą wodą. 
  2. Osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Pokrój w dużą kostkę.
  4. Za pomocą domowej maszynki zmiel całe mięso na średnich oczkach i przełóż do miski.
  5. Cebulę obierz i posiekaj drobno, wrzuć do zmielonej łopatki wieprzowej i wołowiny.
  6. Wbij dwa jajka.
  7. Przypraw solą i czarnym pieprzem.
  8. Za pomocą dłoni dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  9. Pod koniec nabierz nieco w dłonie i wrzuć z powrotem do miski tak, aby masa uderzyła w dno. Powtórz czynność kilka razy.
  10. Uformuj mielone i obtocz w bułce tartej.
  11. Za pomocą dużego noża spłaszcz lekko kuliste kotlety.
  12. Na rozgrzanym oleju smaż z obu stron na złocisty kolor. Pamiętaj, żeby korzystać ze średniej mocy palnika, zbyt duży ogień sprawi, że mielone spalą się na wierzchu i będą surowe w środku.
Więcej o: