Sprytny sposób na genialnie smaczne kotlety mielone. Tak przygotowuje je gwiazda MasterChefa

Szukasz pomysłu na oryginalne danie, które zachwyci rodzinę i gości? Przedstawiamy przepis na wyjątkowo smaczne kotlety mielone. Gwiazda kulinarnego programu telewizyjnego przyrządza je w nietypowy sposób.

Natalia Maszkowska to uczestniczka 7. edycji programu MasterChef. Jej hobby to gotowanie i podróże. Z wykształcenia jest prawniczką. W MasterChefie doceniono ją przede wszystkim za najlepsze dania castingowe, za które wręczono jej złoty fartuch. Jej sposób na oryginalne i zdrowe kotlety mielone? Wystarczy wstawić je do piekarnika. 

Zobacz wideo Anna Lewandowska o pierwszym spotkaniu z Robertem. "Przedstawił mi się jako Andrzej"

Mielone z piekarnika będą zdrowsze od tych z patelni

Zwykle kotlety mielone smaży się na patelni. Tym razem przedstawiamy przepis, z którym będzie można przygotować nieco lżejszy obiad o równie dobrym smaku. Kotlety mielone z piekarnika z pewnością będą smaczną odmianą i zachwycą domowników. Można je łączyć z różnymi surówkami, gotowanymi ziemniakami i sosami.

Przepis na kotlety mielone Natalii Maszkowskiej

Składniki:

  • pół kilo mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • duża cebula,
  • ćwierć kilo pieczarek,
  • mozzarella,
  • papryka czerwona,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka w proszku,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół kostki masła.

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 185 st. C.
  2. Pokrój cebulę i podsmaż ją na maśle. Umyj paprykę i pokrój w kostkę. Pęczek koperku dokładnie wypłucz i drobno posiekaj. Pieczarki pokrój i podsmaż na patelni.
  3. Przygotuj mięso mielone. Wymieszaj je z papryką, posiekanym koperkiem i podsmażoną cebulą.
  4. Dopraw mięso solą, pieprzem i słodką papryką.
  5. Z przygotowanej masy formuj kotlety. Układaj je na blasze w odstępach i nadziewaj je masłem i pieczarkami.
  6. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika na około dwadzieścia pięć minut. Kiedy kotlety będą gotowe, rozłóż na nich kawałki mozzarelli.

Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.