Natalia Maszkowska to uczestniczka 7. edycji programu MasterChef. Jej hobby to gotowanie i podróże. Z wykształcenia jest prawniczką. W MasterChefie doceniono ją przede wszystkim za najlepsze dania castingowe, za które wręczono jej złoty fartuch. Jej sposób na oryginalne i zdrowe kotlety mielone? Wystarczy wstawić je do piekarnika.
Zobacz wideo
Anna Lewandowska o pierwszym spotkaniu z Robertem. "Przedstawił mi się jako Andrzej"
Mielone z piekarnika będą zdrowsze od tych z patelni
Zwykle kotlety mielone smaży się na patelni. Tym razem przedstawiamy przepis, z którym będzie można przygotować nieco lżejszy obiad o równie dobrym smaku. Kotlety mielone z piekarnika z pewnością będą smaczną odmianą i zachwycą domowników. Można je łączyć z różnymi surówkami, gotowanymi ziemniakami i sosami.
Przepis na kotlety mielone Natalii Maszkowskiej
Składniki:
- pół kilo mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- duża cebula,
- ćwierć kilo pieczarek,
- mozzarella,
- papryka czerwona,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka papryka w proszku,
- dwa ząbki czosnku,
- pół kostki masła.
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 185 st. C.
- Pokrój cebulę i podsmaż ją na maśle. Umyj paprykę i pokrój w kostkę. Pęczek koperku dokładnie wypłucz i drobno posiekaj. Pieczarki pokrój i podsmaż na patelni.
- Przygotuj mięso mielone. Wymieszaj je z papryką, posiekanym koperkiem i podsmażoną cebulą.
- Dopraw mięso solą, pieprzem i słodką papryką.
- Z przygotowanej masy formuj kotlety. Układaj je na blasze w odstępach i nadziewaj je masłem i pieczarkami.
- Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika na około dwadzieścia pięć minut. Kiedy kotlety będą gotowe, rozłóż na nich kawałki mozzarelli.
Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl