Układasz na kanapkach i dodajesz do obiadu. To jeden z najzdrowszych owoców. Wspiera skórę i serce

Na co pomagają pomidory? Te popularne owoce można znaleźć praktycznie w każdym sklepie. Warto włączyć je do codziennej diety, ponieważ mogą uchronić przed wieloma przewlekłymi chorobami i poprawić ogólną kondycję organizmu.

Pomidory to niekwestionowani liderzy wśród najzdrowszych owoców na świecie. W najnowszym rankingu, opublikowanym przez Centers for Disease Control and Prevention (CDC), uznano je za niezwykle korzystne dla zdrowia ze względu na bogate wartości odżywcze. Spożywanie ich może znacząco wpłynąć na profilaktykę wielu chorób przewlekłych, a powszechna dostępność w Polsce sprawia, że mogą stać się stałym elementem naszego jadłospisu.

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Jakie właściwości mają pomidory? Jedz je, by mieć zdrową skórę

Zawierają witaminy C, E, PP, K oraz witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie organizmu na wielu poziomach. Witamina C, dotlenia skórę i wzmacnia naczynia krwionośne, co przyczynia się do poprawy jej kondycji. Witamina E, znana z właściwości przeciwzmarszczkowych, pomaga zachować młody wygląd, działając jako naturalny antyoksydant. Dodatkowo pomidory są źródłem potasu, wapnia, magnezu i żelaza, które wspierają układ krwionośny i odpornościowy.

Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, dzięki likopenowi zwalczają wolne rodniki, zapobiegają nowotworom i wspierają zdrowie serca. Co ciekawe, w ten silny antyoksydant obfitsze są pomidorowe przetwory, czyli keczupy, koncentraty, sosy i soki. Jedzenie ich regularnie może także zapobiegać miażdżycy i zawałom serca, a ich moczopędne właściwości pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi. 

Skutki uboczne jedzenia pomidorów. Kiedy należy uważać?

Pomimo licznych korzyści zdrowotnych, spożywanie pomidorów może mieć także skutki uboczne. Zawarta w nich tomatyna, spożyta w nadmiarze, może powodować mdłości, wymioty, biegunkę i kolkę. Najwięcej zawierają jej niedojrzałe owoce, po które lepiej nie sięgać. Jeśli masz delikatny żołądek, zachowaj ostrożność, ponieważ mogą być ciężkostrawne i powodować zgagę. Mogą również uczulać. Unikać ich powinny też osoby cierpiące na dnę moczanową lub reumatoidalne zapalenie stawów.

pomidory
pomidory Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl

Czego nie można łączyć z pomidorem? Niekorzystne kombinacje w diecie

Łączenie pomidorów z ogórkami nie jest zalecane, gdyż te drugie zawierają askorbinazę, enzym rozkładający witaminę C. W rezultacie jest ona neutralizowana. Aby zachować wartości odżywcze, najlepiej zastąpić świeże ogórki kiszonymi lub konserwowymi. Można również dodać kilka kropel octu winnego do sałatki, aby ocalić część witaminy.

Więcej o: