W polskich sklepach możemy znaleźć naprawdę ogromny wyrób różnych owoców. Od tych popularnych i znanych od lat, jak banany, jabłka, maliny czy truskawki, po mniej rozpoznawalne, ale za to bardziej tropikalne. O ile mango, awokado czy papaja raczej nikogo nie dziwią, tak już przykładowo gujawa, zwana także guawą lub gruszlą, mogą zaskakiwać. Tymczasem jest nie tylko pyszna, lecz także niezwykle zdrowa. Koniecznie spróbuj.
Gujawa może występować w wielu odmianach, z czego w Polsce najczęściej możemy spotkać dwie. Pierwszą jest gujawa właściwa, czyli pospolita, o kulistym kształcie przypominającym nieco gruszkę. Jej miąższ jest biały, różowy bądź czerwony. Drugą z kolei jest gujawa truskawkowa o drobnych, czerwonych owocach z białym miąższem i intensywnym, truskawkowym zapachu.
Jak donosi portal zdrowie.gazeta.pl, niezależnie od wyglądu w owocach znajdziesz wiele witamin oraz minerałów. Przede wszystkim mowa o witaminie C, której ma nawet 4-5 razy więcej od pomarańczy, dzięki czemu wzmacnia organizm i pomaga zwalczać infekcje. Portal onet.pl zaznacza, że już zjedzenie jednej średniej gujawy pozwala pokryć całkowite zapotrzebowanie dzienne na tę witaminę.
Owoce gujawy to również bogate źródło witamin z grupy B, beta-karotenu, flawonoidów, potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi i błonnika pokarmowego, co sprawia, że wspomagają układ trawienny oraz poprawiają pracę jelit. Ponadto działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, a nawet przeciwpasożytniczo. Zwalczają wolne rodniki, przez co ryzyko zachorowania na wiele dolegliwości przewlekłych znacznie spada i przy okazji korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Portal zdrowie.gazeta.pl zaznacza również, że ekstraktów pozyskiwanych z tych tropikalnych owoców używa się w profilaktyce chorób nowotworowych, takich jak rak piersi, płuc, jelita grubego i prostaty.
PORADA! Poza samymi owocami można również wykorzystywać liście gujawy, z których zrobisz zdrowe napary. Łagodzą kaszel, korzystnie wpływają na żołądek oraz łagodzą objawy biegunki czy wymiotów. Możesz wykorzystać je także do zrobienia maseczki dla cery trądzikowej.
Guawa bywa doceniana nie tylko ze względu na swoje świetne właściwości, lecz także wyjątkowy, słodkokwaśny smak. Wedle niektórych przypomina połączenie fig oraz gruszki, z kolei inni wskazują, że jest podobny do truskawek i ananasa. W miąższu nie brakuje nasionek, które również są jadalne, więc nie musisz ich usuwać. Owoce możesz jeść na surowo lub w formie dżemów, koktajli, soków czy dodatków do deseru. Jadła/eś kiedyś gujawę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.