• Link został skopiowany

Wyglądają jak bułka tarta, smakują jak parmezan. Zawartością białka przebijają nawet jajka

Uwielbiasz dodawać ser do różnych potraw, ale jednocześnie martwisz się o poziom cholesterolu? Mam dla ciebie świetną alternatywę. Płatki drożdżowe smakują podobnie, ale nie tuczą. Mają wiele cennych właściwości i szerokie zastosowanie kulinarne.
Na co pomagają płatki drożdżowe? sssimone/iStock
Na co pomagają płatki drożdżowe? sssimone/iStock

Płatki drożdżowe to nieaktywne drożdże Saccharomyces cerevisiae. Są suszone, rozdrabniane i nie powodują fermentacji. Mają delikatnie serowy smak, co czyni je doskonałym dodatkiem do potraw. Nie użyjesz ich do wypieków, ale możesz posypać nimi sałatkę, zupę, kanapkę, makaron, warzywa, a nawet chipsy. Jak najbardziej można też dorzucić je do sosu albo koktajlu.

Zobacz wideo Kwiatek z ciasta drożdżowego - nigdy nie zwiędnie

Gdzie kupić płatki drożdżowe nieaktywne? Są łatwo dostępne

Produkt nadaje potrawom kremową konsystencję oraz wyrazisty posmak. Ma więcej białka niż jaja (nawet 40-50 g białka w 100 g płatków). Zawiera też witaminy z grupy B. Płatki drożdżowe to neutralna dla żołądka przyprawa i świetny zamiennik soli. Co lepsze, nie wymagają gotowania. Można je spożywać bezpośrednio po otwarciu opakowania.

Kupisz je niemalże w każdym supermarkecie, a nawet w drogeriach kosmetycznych. Na pierwszy rzut oka przypominają grubo zmieloną bułkę tartą. Niektórzy wyczuwają w smaku orzechową nutę. To idealna propozycja dla wegetarian, wegan oraz osób na diecie wysokobiałkowej.

Makaron z płatkami drożdżowymi
Makaron z płatkami drożdżowymi fot.pexels-dana-tentis

Na co pomagają płatki drożdżowe? Dobre dla osób, które się odchudzają

Drożdżowe płatki działają jak naturalny zagęszczacz potraw. Ich zadaniem jest odtworzenie smaku charakterystycznego dla nabiału. Z powodzeniem zastępują parmezan w daniach kuchni włoskiej. Niektórzy dorzucają je do past warzywnych, pasztetów oraz omletów. Zawierają beta-glukany, dzięki czemu wzmacniają odporność. Na dodatek działają antyoksydacyjnie, regulują poziom cukru we krwi oraz poprawiają kondycję skóry. Mogą też wspierać odchudzanie, bo są niskokaloryczne i sycą na długo. Jedna łyżka stołowa ma tylko 20-40 kcal. Nie mogą ich spożywać osoby z alergią na drożdże, dną moczanową, przerostem Candida w jelitach oraz nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit.

Więcej o: