Płatki drożdżowe to nieaktywne drożdże Saccharomyces cerevisiae. Są suszone, rozdrabniane i nie powodują fermentacji. Mają delikatnie serowy smak, co czyni je doskonałym dodatkiem do potraw. Nie użyjesz ich do wypieków, ale możesz posypać nimi sałatkę, zupę, kanapkę, makaron, warzywa, a nawet chipsy. Jak najbardziej można też dorzucić je do sosu albo koktajlu.
Produkt nadaje potrawom kremową konsystencję oraz wyrazisty posmak. Ma więcej białka niż jaja (nawet 40-50 g białka w 100 g płatków). Zawiera też witaminy z grupy B. Płatki drożdżowe to neutralna dla żołądka przyprawa i świetny zamiennik soli. Co lepsze, nie wymagają gotowania. Można je spożywać bezpośrednio po otwarciu opakowania.
Kupisz je niemalże w każdym supermarkecie, a nawet w drogeriach kosmetycznych. Na pierwszy rzut oka przypominają grubo zmieloną bułkę tartą. Niektórzy wyczuwają w smaku orzechową nutę. To idealna propozycja dla wegetarian, wegan oraz osób na diecie wysokobiałkowej.
Drożdżowe płatki działają jak naturalny zagęszczacz potraw. Ich zadaniem jest odtworzenie smaku charakterystycznego dla nabiału. Z powodzeniem zastępują parmezan w daniach kuchni włoskiej. Niektórzy dorzucają je do past warzywnych, pasztetów oraz omletów. Zawierają beta-glukany, dzięki czemu wzmacniają odporność. Na dodatek działają antyoksydacyjnie, regulują poziom cukru we krwi oraz poprawiają kondycję skóry. Mogą też wspierać odchudzanie, bo są niskokaloryczne i sycą na długo. Jedna łyżka stołowa ma tylko 20-40 kcal. Nie mogą ich spożywać osoby z alergią na drożdże, dną moczanową, przerostem Candida w jelitach oraz nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit.