Gołąbki na święta w zupełnie nowym wydaniu. Goście są zachwyceni grzybowo-ziołowym aromatem

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Choć według klasycznego przepisu zakłada wykorzystanie mięsnego farszu, to z innymi dodatkami smakuje równie doskonale. Recepturę na gołąbki z grzybami, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami znajdziesz poniżej.

W tych gołąbkach nie uświadczyć ani grama mięsa. Bynajmniej nie oznacza to jednak, że danie będzie bez smaku czy aromatu. Wręcz przeciwnie - intensywnie pachnący farsz z suszonych grzybów, przełamany marchewką i cebulą z dodatkiem ryżu parabolicznego to świetny dowód na to, że z klasycznymi przepisami warto eksperymentować. Uzyskany efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających gości wigilijnych!

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki z farszem grzybowo-ziołowym robią furorę podczas świąt. Rozchodzą się jak ciepłe bułeczki

Obok tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, ryby po grecku oraz barszczu z uszkami na świątecznym stole koniecznie muszą pojawić się gołąbki. Choć nie stanowią jednej z dwunastu potraw wigilijnych, to i tak goszczą w niemal wszystkich polskich domach. Nic w tym dziwnego, są wyśmienite, aromatyczne i sycące. Z oryginalnym farszem wyjdą jeszcze lepsze!

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 350 g ryżu białego,
  • 80 g masła,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 3 duże cebule,
  • 2 duże marchewki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Zapiekane gołąbki na Boże Narodzenie. Sposób przygotowania

Kapustę dokładnie opłucz i osusz, a następnie wykrój z niej głąb. W głębokim garnku zagotuj wodę, dodaj do niej ziele angielskie i liście laurowe. Po zagotowaniu umieść w wodzie kapustę. Pamiętaj, aby część z dziurą znajdowała się na dole. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie oderwij ostrożnie miękkie liście warzywa. 

W dalszej kolejności zajmij się przygotowaniem farszu. Grzyby najpierw namocz, a potem ugotuj je. Marchew umyj, obierz i posiekaj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i podsmażaj ją. Po chwili dodaj startą marchew. Całość podsmażaj przez ok. 10 minut. Na patelnię wrzuć także ugotowane, odcedzone i drobno pokrojone grzyby

Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Dodaj do niego zawartość patelni, a także czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz wedle uznania. Farsz może być mniej lub bardziej pieprzny w zależności od twoich upodobań. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na każdy liść wyłóż kopiastą łyżkę grzybowo-ziołowego nadzienia i zwiń je w ciasny rulon. Na koniec ułóż wszystkie gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Zalej je bulionem, nakryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po dwóch godzinach pyszna, wigilijna potrawa będzie gotowa. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:

Komentarze (0)

Gołąbki na święta w zupełnie nowym wydaniu. Goście są zachwyceni grzybowo-ziołowym aromatem

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).