Gołąbki na święta w zupełnie nowym wydaniu. Goście są zachwyceni grzybowo-ziołowym aromatem

Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Choć według klasycznego przepisu zakłada wykorzystanie mięsnego farszu, to z innymi dodatkami smakuje równie doskonale. Recepturę na gołąbki z grzybami, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami znajdziesz poniżej.

W tych gołąbkach nie uświadczyć ani grama mięsa. Bynajmniej nie oznacza to jednak, że danie będzie bez smaku czy aromatu. Wręcz przeciwnie - intensywnie pachnący farsz z suszonych grzybów, przełamany marchewką i cebulą z dodatkiem ryżu parabolicznego to świetny dowód na to, że z klasycznymi przepisami warto eksperymentować. Uzyskany efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających gości wigilijnych!

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki z farszem grzybowo-ziołowym robią furorę podczas świąt. Rozchodzą się jak ciepłe bułeczki

Obok tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, ryby po grecku oraz barszczu z uszkami na świątecznym stole koniecznie muszą pojawić się gołąbki. Choć nie stanowią jednej z dwunastu potraw wigilijnych, to i tak goszczą w niemal wszystkich polskich domach. Nic w tym dziwnego, są wyśmienite, aromatyczne i sycące. Z oryginalnym farszem wyjdą jeszcze lepsze!

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 350 g ryżu białego,
  • 80 g masła,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 3 duże cebule,
  • 2 duże marchewki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Zapiekane gołąbki na Boże Narodzenie. Sposób przygotowania

Kapustę dokładnie opłucz i osusz, a następnie wykrój z niej głąb. W głębokim garnku zagotuj wodę, dodaj do niej ziele angielskie i liście laurowe. Po zagotowaniu umieść w wodzie kapustę. Pamiętaj, aby część z dziurą znajdowała się na dole. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie oderwij ostrożnie miękkie liście warzywa. 

W dalszej kolejności zajmij się przygotowaniem farszu. Grzyby najpierw namocz, a potem ugotuj je. Marchew umyj, obierz i posiekaj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i podsmażaj ją. Po chwili dodaj startą marchew. Całość podsmażaj przez ok. 10 minut. Na patelnię wrzuć także ugotowane, odcedzone i drobno pokrojone grzyby

Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Dodaj do niego zawartość patelni, a także czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz wedle uznania. Farsz może być mniej lub bardziej pieprzny w zależności od twoich upodobań. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na każdy liść wyłóż kopiastą łyżkę grzybowo-ziołowego nadzienia i zwiń je w ciasny rulon. Na koniec ułóż wszystkie gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Zalej je bulionem, nakryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po dwóch godzinach pyszna, wigilijna potrawa będzie gotowa. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA