Tradycyjny kulebiak z nietypowym twistem. Warszawski szef kuchni zdradził przepis na niebiański farsz

Kulebiak to tradycyjna potrawa wigilijna, którą zwykle przygotowuje się z ciasta drożdżowego, wypełnionego farszem mięsnym lub warzywnym - najczęściej kapustą i grzybami. A co gdyby klasyczne nadzienie zamienić na coś nieco bardziej wykwintnego? Znany szef kuchni z Warszawy zdradził, jak "podkręcić" smak dania.

Kulebiak to potrawa, którą przygotowuje się w Polsce z okazji świąt Bożego Narodzenia. Choć danie pochodzi z Rosji, to cieszy się szczególną popularnością zwłaszcza na Lubelszczyźnie. Kulebiak kształtem przypomina dużego pieroga, najlepsze kryje się jednak w jego wnętrzu. To właśnie wyśmienity, aromatyczny farsz sprawia, że przysmak mimo upływu lat wciąż jest regularnie przyrządzany. Co więcej, klasyczne przepisy coraz częściej zostają udoskonalane przez największych mistrzów kulinariów. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Wigilijny klasyk w nowym wydaniu. Zamiast kapusty i grzybów użyj tego farszu

Paweł Suchenek, znany szef kuchni z warszawskiej restauracji Nova Wola podzielił się swoją recepturą na tradycyjnego kulebiaka w nowoczesnej odsłonie. W jego przepisie nie ma ani ciasta drożdżowego, ani grzybów. Jest za to delikatne i kruche ciasto francuskie oraz apetyczny łosoś. W połączeniu z aromatycznymi dodatkami danie zachwyca nasze kubki smakowe. To prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, które warto zaprezentować bliskim podczas wigilijnej wieczerzy.

Składniki:

  • 3 płaty łososia,
  • 3 marchewki,
  • 3 liście kapusty,
  • 125 ml białego wina,
  • 1 rulon ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Kulebiak z ciasta francuskiego z łososiowym farszem. Sposób wykonania

Przygotowania zacznij od skropienia łososia sokiem z cytryny. W dalszej kolejności schowaj rybę do lodówki na kilka godzin. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obierz, a następnie posiekaj, podobnie jak czosnek. Liście sałaty z kolei pokój w cienkie, wąskie paski. Warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażaj. Po chwili wlej wino i dopraw całość solą oraz pieprzem wedle uznania. 

Łososia osusz, np. przy pomocy ręcznika papierowego, a potem dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż na papierze do pieczenia. Środek ciasta wyłóż farszem warzywnym oraz rybą i zwiń je w taki sposób, aby łączenie było na górze. Kulebiaka możesz udekorować poprzez wykrojenie na nim wzorów lub kształtów. Na koniec posmaruj je pędzelkiem kuchennym nasączonym roztrzepanym jajkiem i umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Zapiekaj przez ok. 45 minut. Po tym czasie twój świąteczny kulebiak będzie gotowy do podania na stół. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.