Zawsze tak barwię jajka na Wielkanoc. Łupiny cebuli to nie wszystko, trik z suszonką daje piękny kolor

Malowanie wielkanocnych jajek nigdy nie było takie proste. Poza kultowymi już łupinami cebuli i sokiem z buraka, niezawodny okaże się inny, suszony produkt. Z tym niepozornym dodatkiem nasze pisanki nabiorą pięknego, żywego i oryginalnego koloru.

Już niebawem rozpoczną się wielkie przygotowania do Wielkanocy, co za tym idzie ruszy strojenie koszyków, odkopywanie kultowych przepisów, a na stołach pojawią się pierwsze dekoracje. Poza barankami, czekoladowymi królikami i innymi kolorowymi bibelotami nie może zabraknąć także tradycyjnych pisanek, czyli jajek zdobionych rozmaitymi technikami. 

Zobacz wideo Naturalne farbowanie jajek - INTERNET vs RZECZYWISTOŚĆ

Od lat barwię jajka w ten sposób. Efekt jest kolorowy i oryginalny 

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i produktów ze święconki. Wówczas królują fikuśne sałatki, żurek, wędliny, babki, mazurki czy pascha. Nierozłącznym elementem są jednak kolorowe pisanki, które także powinny znaleźć się w wielkanocnym koszyczku, a później na talerzach domowników i gości. Jak je zatem udekorować, by uniknąć chemicznych dodatków i sztucznych farb czy naklejek? Od pokoleń w wielu domach stosuje się technikę z wykorzystaniem naturalnych i ekologicznych produktów, które pięknie barwią skorupkę - mowa tu o łupinach cebuli, soku z buraka czy np. czerwonej kapuście

Mniej znanym, ale równie efektownym sposobem na barwienie jajek jest także wykorzystanie suszonego kwiatu, który często dodawany jest do herbat, soków, lemoniad, a nawet niektórych wypieków czy dekorowania słodkości. Mowa tu o hibiskusie, który wyróżnia się obłędnym zapachem, charakterystycznym posmakiem i co najważniejsze żywą barwą. 

Pisanki malowane naturą, czyli sprytny trik z cebulą i hibiskusem 

Do przygotowania naszych pięknych pisanek potrzebować będziemy kilku składników, które niemal każdy powinien znaleźć w kuchennych szafkach i szufladach. Na liście powinny zatem znaleźć się: 

  • 6 jajek,
  • 80 g herbaty hibiskusowej liściastej,
  • 4 cebule,
  • ocet,
  • łyżka soli
  • kartka papieru,
  • gaza. 

Sposób na przygotowania wielkanocnych pisanek: 

  1. Zacznij od obrania cebuli z łupin - te dokładnie pokrusz lub zmiel w blenderze czy młynku. 
  2. Łupiny przełóż do miski i połącz z kartką papieru, która wcześniej została pocięta na mniejsze, nieregularne kawałki. Wszystko wymieszaj. 
  3. Jajko zanurz w occie, a następnie obtocz w "panierce" z łupin i papieru. 
  4. Tak oblepione jajko zawiń teraz starannie w gazę - na koniec ciasto zawiń pakunek. 
  5. Pozostałe łupiny i papier przełóż do garnka. Całość zalej wodą, posól, dodaj hibiskus i około cztery łyżki octu.  Wszystko zacznij podgrzewać i dokładnie zamieszaj miksturę. 
  6. Teraz do wody z hibiskusem włóż jajka - gotuj przez kilka minut, tak by wyszły "na twardo". Wystarczy od 8 do 10 minut.
  7. Jajka po ugotowaniu ściągnij z palnika, jednak pozostaw w mieszance hibiskusowej przez kolejne 40 minut. Po tym czasie delikatnie ściągnij gazę z jajek i przyklejone papierki. 
  8. Pisanki będą przypominać piękne bursztyny o ciekawych wzorach - takie jajka nadal będą smaczne, a do tego zrobią efekt wow. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.