Już niebawem rozpoczną się wielkie przygotowania do Wielkanocy, co za tym idzie ruszy strojenie koszyków, odkopywanie kultowych przepisów, a na stołach pojawią się pierwsze dekoracje. Poza barankami, czekoladowymi królikami i innymi kolorowymi bibelotami nie może zabraknąć także tradycyjnych pisanek, czyli jajek zdobionych rozmaitymi technikami.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i produktów ze święconki. Wówczas królują fikuśne sałatki, żurek, wędliny, babki, mazurki czy pascha. Nierozłącznym elementem są jednak kolorowe pisanki, które także powinny znaleźć się w wielkanocnym koszyczku, a później na talerzach domowników i gości. Jak je zatem udekorować, by uniknąć chemicznych dodatków i sztucznych farb czy naklejek? Od pokoleń w wielu domach stosuje się technikę z wykorzystaniem naturalnych i ekologicznych produktów, które pięknie barwią skorupkę - mowa tu o łupinach cebuli, soku z buraka czy np. czerwonej kapuście.
Mniej znanym, ale równie efektownym sposobem na barwienie jajek jest także wykorzystanie suszonego kwiatu, który często dodawany jest do herbat, soków, lemoniad, a nawet niektórych wypieków czy dekorowania słodkości. Mowa tu o hibiskusie, który wyróżnia się obłędnym zapachem, charakterystycznym posmakiem i co najważniejsze żywą barwą.
Do przygotowania naszych pięknych pisanek potrzebować będziemy kilku składników, które niemal każdy powinien znaleźć w kuchennych szafkach i szufladach. Na liście powinny zatem znaleźć się:
Sposób na przygotowania wielkanocnych pisanek: