Lucyna Ćwierczakiewiczowa
-
Ten przepis ma prawie 140 lat. Chleb wychodzi piękny i chrupiący. To zasługa wody
Żadne pieczywo nie smakuje tak dobrze, jak domowe. Nawet najlepsze piekarnie nie mają z nim szans. A co dopiero, gdy mamy do czynienia z recepturą sprzed wieków? Przepis na chleb, który chcemy wam zaproponować, ma aż 139 lat. Jego autorką jest...
-
Nikt nie robi ich lepiej. Oto 100-letni przepis na pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Arcydzieło
Domowe pączki są nie do podrobienia. Nawet te z najlepszych cukierni się do nich nie umywają. W wielu domach przepis na pączki jest przekazywny z pokolenia na pokolenie, a ich smażenie jest rodzinną tradycją. Jeśli jednak u ciebie nie ma takiego...
-
"Jej zamożność kłuje ludzi w oczy. Plotkuje o niej twórcza i zakompleksiona Warszawa"
Popularności Lucynie Ćwierczakiewiczowej mogłyby pozazdrościć współczesne gwiazdy, nie tylko te kulinarne. Mówiła o niej cała Warszawa i mówiła różnie. "Ruchliwa, krzykliwa, nieustraszona, gotowa zawsze do celów swych ludzi za gardło brać, albo im...
-
Ten przepis na marynowane śledzie ma 150 lat, a jego autorką jest sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Lepszych nie jadłeś
Nic nie smakuje tak wyśmienicie jak młode ziemniaki z masłem i koperkiem, a do tego domowe śledzie marynowane w occie. Taki orzeźwiający i prosty w przygotowaniu obiad sprawdzi się na każdą okazję. Śledzie najlepiej jednak przygotować według...
-
Pobiła Mickiewicza, napyskowała Orzeszkowej i zmieniła myśl o kuchni. Lucyna Ćwierczakiewiczowa pierwszą gastrocelebrytką
Kiedy mówimy o polskich gastrocelebrytach, na myśl od razu przychodzą nam Magda Gessler czy Ewa Wachowicz. Jednak sto lat temu nikt nie znał słowa "celebryta", za to każdy znał Lucynę Ćwierczakiewiczową oraz jej książki. Kim był kulinarny harpagan...