Mleko owsiane: jak zrobić je w domu? Przepis na mleko owsiane

Mleko owsiane, czy bardziej poprawnie napój owsiany przygotować można w zaledwie kilka minut w domu. Zobacz, jak zrobić mleko owsiane.

Mleko owsiane: przepis na zdrowy napój

O mleku owsianym stało się głośno dzięki sporowi o prawidłowe nazewnictwo. Produkt dotąd znany pod potoczną nazwą "mleko owsiane", obecnie zgodnie z nomenklaturą nazywany jest napojem owsianym, gdyż określenie "mleko" zarezerwowane jest tylko dla produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Zmiana nazwy nie zmieniła jednak wartości, które niesie ze sobą spożywanie napoju owsianego. Jest on idealnym zamiennikiem mleka w diecie osób cierpiących na nietolerancję laktozy lub inne tego typu alergie. Jest także ważnym składnikiem diety wegan. Mleko owsiane powstaje na bazie ziaren owsa, jest więc w 100 proc. produktem roślinnym. Jego największą zaletą jest posiadanie w składzie znacznej ilości błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, a także obniża poziom złego cholesterolu. Napój owsiany jest też stosunkowo niskokaloryczny - ma około 54 kcal w 100 ml, co jest ważne w przypadku osób na diecie. Dodatkowo produkty tego typu, które znajdziemy w sklepach wzbogacane są o cenne dla ludzkiego organizmu substancje, takie jak:

  • wapń - niezbędny dla prawidłowej budowy kości i zębów
  • witaminy - wspomagają układ odpornościowy w okresie wzmożonego występowania infekcji
  • żelazo i witaminy z grupy B - niezwykle istotne w procesie krwiotwórczym. 

Największym mankamentem mleka owsianego jest dość wysoka zawartość węglowodanów. 

Zobacz też: Miód spadziowy iglasty i liściasty - poznaj jego smak i właściwości

Płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają wpływ na funkcjonowanie organizmu.Płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Fot. Shutterstock

Jak zrobić mleko owsiane w domu?

Mleko owsiane bardzo dobrze sprawdza się jako zamiennik mleka krowiego. Można je bez obaw dodawać do kawy, gdyż nie ma ono specyficznego posmaku. Sprawdzi się też jako składnik ciast, naleśników, domowych koktajli. 

Napój owsiany możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w popularnych dyskontach spożywczych. Warto wtedy zwracać uwagę na skład napoju, aby był jak najkrótszy i nie zawierał zbędnych dodatków. Można go przygotować również samodzielnie. Jak zrobić mleko owsiane w domu? Nic prostszego! Wystarczy kupić ziarna owsa lub płatki owsiane. Sposobów na ich przetworzenie w celu otrzymania pożywnego napoju jest wiele. Poniżej przedstawiamy przepis na domowe mleko owsiane.

Zobacz wideo Zobacz przepis na złote mleko!

Mleko owsiane: jak je zrobić krok po kroku?

Aby przygotować mleko owsiane w domu wystarczy kilka podstawowych składników:

  • garść płatków owsianych
  • litr przegotowanej wody
  • słodziwo (może być miód, syrop klonowy, słodki owoc).
  1. Płatki owsiane należy namoczyć w przegotowanej wodzie przez 30-40 minut. 
  2. Namoczone płatki razem z wodą należy przelać do blendera, dodać wybrane słodziwo, i z użyciem wysokich obrotów zblendować na gładko.

Mleko owsiane można przygotować również z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej - wówczas namoczone płatki lub ziarna należy wrzucić do urządzenia i wycisnąć napój. W tym przypadku mleko będzie zdecydowanie gęstsze i bardziej zawiesiste. 

Tak przygotowane mleko możemy przechowywać w lodówce nawet przez 48 godzin. Po odstaniu napój może ulec rozwarstwieniu - to w żaden sposób nie wpływa na jego jakość. Wystarczy je zamieszać dokładnie i nadaje się do spożycia w każdej możliwej formie.  

Zobacz też: Miód gryczany: właściwości, jak smakuje i wygląda? Ile kosztuje miód gryczany?