Konfitura z dyni i pomarańczy - wspaniały dodatek do deserów. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]

Trudno zliczyć, ile pysznych potraw można przygotować z dyni. Zupa, wypieki, placuszki... Dziś zachęcamy was do przygotowania czegoś na słodko. Konfitura z dyni i pomarańczy - przepis. Jak zrobić pyszną konfiturę dyniową? Sprawdźcie.

Dyniowa konfitura z pomarańczą to pyszny dodatek do naleśników, gofrów i ciast. Jest aromatyczna i wprost przepyszna. Sezon na dynię do doskonały moment, aby zrobić zapasy przetworów. Konfitura z dyni i pomarańczy – przepis. Wszystko wyjaśniamy krok po kroku.

Konfitura z dyni i pomarańczy – przepis (wersja z imbirem)

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni (obranego ze skórki, oczyszczonego z włókien i pestek; najlepiej użyć uniwersalnej dyni Hokkaido lub dyni piżmowej o naturalnie słodkawym smaku),
  • 2 soczyste pomarańcze + skórka z połowy jednego owocu (dowolny gatunek, najlepiej z rolnictwa ekologicznego, w którym nie używa się środków grzybobójczych do natarcia skórki),
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 500 g cukru,
  • mały kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)

Konfitura z dyni i pomarańczy – przepis. Jak ją zrobić?

Krok 1: Miąższ dyni kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą (taką ilością, by tylko przykryć dynię). Gotujemy przez około 20 minut.

Krok 2: Pomarańcze obieramy ze skórek (połowę skórki z jednego owocu zostawiamy), usuwamy również białe błonki (również je zachowujemy). Pozostawioną skórkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego rondla, dodajemy 3-4 łyżki cukru i wlewamy pół szklanki wody. Zagotowujemy, a następnie podgrzewamy przez kwadrans. Miąższ pomarańczy kroimy.

Krok 3: Do garnka z kawałkami dyni wrzucamy pokrojony miąższ pomarańczy oraz syrop ze skórek. Wszystko mieszamy i gotujemy przez około pół godziny.

Krok 4: Białe błonki zawijamy w gazę (lub umieszczamy w zaparzaczu do herbaty) i wrzucamy do składników – w ten sposób dodamy konfiturze goryczki oraz pektyn niezbędnych do zagęszczenia i zakonserwowania konfitury. Wsypujemy także cukier oraz imbir starty na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 20 minut.

Krok 5: Ugotowany dżem przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je mocno i pasteryzujemy przez 15-20 minut. Przechowujemy w chłodnej, ciemnej piwnicy, a po napoczęciu, słoiczki trzymamy w lodówce.

Zobacz wideo Lubicie dynię? Przygotujcie z niej pyszny chlebek dyniowy. W smaku... Poezja!

Konfitura z dyni i pomarańczy – przepis. Z czym jeszcze można ją przygotować?

Jeśli lubicie rozgrzewający smak cynamonu, możecie dodać 1-2 łyżeczki do konfitury. Jeśli wolicie bardziej delikatny aromat, dodajcie kawałek kory cynamonowej, a potem ją usuńcie. Doskonałym dodatkiem jest także wanilia – można użyć cukru wanilinowego lub aromatu, ale najlepiej sprawdzi się prawdziwa, czyli ziarenka z jednej laski wanilii. Dobrym pomysłem jest także wrzucenie kilku ziaren goździków lub gwiazdki anyżu.

Konfitura z dyni i pomarańczy – do czego?

Tak przygotowana konfitura to doskonały dodatek do naleśników, gofrów czy kanapek na słodko. Z jej dodatkiem można także upiec pyszne drożdżówki, rogaliki lub ciasto. Doskonale sprawdzi się do jesiennych rozgrzewających napojów.