Świeża domowa chałka z pachnącego ciasta drożdżowego to prawdziwy przysmak. Ale może tym razem zrobicie ją w zupełnie innej wersji? Jesteśmy zdania, że tradycyjna chałka powinna nabrać trochę kolorów, dlatego mamy dla was przepis na chałkę żyrafę. Skąd nazwa? Wzór na cieście przypomina umaszczenie żyrafy! Sprawdźcie, jak upiec pyszną chałkę żyrafę.
Ale najpierw przypominamy genialne ciasto pszczółkę. Zobaczcie, jak wygląda:
Składniki:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże wkruszamy lub wsypujemy do miseczki. Dodajemy cukier, szczyptę soli, łyżką mąki oraz zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę. Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i wlewamy do mąki, dodajemy również rozczyn. Składniki mieszamy i przez kilka minut wyrabiamy ciasto (można użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem), aż będzie puszyste.
Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części, z czego jedna powinna ważyć ok. 250 g. Odkładamy ją na bok, do drugiej zaś dodajemy czerwony barwnik spożywczy lub sok wyciśnięty z buraka. Zagniatamy, aby kolor dobrze rozprowadził się po cieście (można dosypać trochę mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta). Następnie odstawiamy oba kawałki na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
Przygotowujemy chałkę żyrafę: Obie części surowego ciasta osobno zagniatamy i każde z nich dzielimy na 4 kawałki. Z jasnego ciasta formujemy owale o długości około 25 cm. Z różowego ciasta formujemy ruloniki, które będą trochę krótsze. Następnie każdy rulon umieszczamy w płacie jasnego ciasta i owijamy nim.
Owinięte rulony przekrawamy na połówki i układamy w keksówce - najpierw obok siebie, a potem warstwami. Ciasto odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Potem wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut, aż do zrumienienia.
Wskazówka: do zabarwienia ciasta można użyć różnych barwników spożywczych lub naturalnych. Żółty kolor uzyskamy dzięki dodatkowi kurkumy, brązowy - z kakao, zielony - z soku ze szpinaku, fioletowy - z soku z jagód.