Szparagi - jak przygotować? Garść porad i przepisów, by szparagi zawijane w boczku czy tarta ze szparagami zawsze były idealne

Sezon na szparagi trwa. Zarówno zielone, jak i białe królują teraz na straganach i w naszych kuchniach. Co z nich zrobić? Wybór często pada na szparagi zawijane w boczku, ale idealna jest też tarta ze szparagami. By jednak je zrobić, trzeba wiedzieć, jak je przygotować. Obierać czy nie? A jak długo gotuje się szparagi? Przypominamy najważniejsze zasady.

Szparagi zawijane w boczku i tarta ze szparagami zawsze będą idealne, ale trzeba znać kilka zasad

Na szparagi czekamy cały rok. Gdy w maju i czerwcu wreszcie pojawiają się na stoiskach, od razu stają się numerem jeden trendów kulinarnych. Jak gotować szparagi, by były smaczne? Z czym je podawać? Sprawdźcie koniecznie, zanim weźmiecie się za przyrządzanie dań ze szparagów!

Jak ugotować szparagi zielone? A jak białe? Jak długo gotuje się szparagi?

Sposób przyrządzania zielonych i białych szparagów co nieco się różni. Chodzi przede wszystkim o przygotowanie ich do dalszej obróbki. Zielonym szparagom wystarczy bowiem odłamać zdrewniałe końcówki (każdy z nich można zgiąć w około 3/4 długości - pęknie dokładnie tam, gdzie trzeba), białe dodatkowo trzeba obrać, aby nie były zbyt łykowate. Najlepiej robić to ostrym nożykiem lub obieraczką, by z łatwością usunąć niesmaczną skórkę.

Niekiedy w programach kulinarnych można zobaczyć wysokie garnki do gotowania szparagów. Ich posiadanie nie jest jednak gwarancją sukcesu - równie dobrze możemy ugotować je w zwykłych garnkach. Szparagi układamy tak, by to końce były zanurzone w wodzie, a główki wystawały ponad jej poziom. Delikatnym główkom wystarczy gotowanie na parze. 

Zielone szparagi gotujemy przez około 3-4 minuty, białe zaś przez 7-8 minut. Obydwa rodzaje są najlepsze, gdy nie są rozgotowane, ale jędrne, ugotowane na półtwardo. Potem należy je dobrze odcedzić i podawać z solą lub sosem berneńskim.

Szparagi - jak przygotować na patelni lub na grillu?

Gotowanie oczywiście nie jest jedynym sposobem na pyszne szparagi. Równie dobrze można je upiec na grillu, w piekarniku lub poddusić na patelni na odrobinie oliwy.

Można również przyrządzić pyszne szparagi w szynce parmeńskiej lub w boczku. Cienkie plastry mięsa owijamy wokół szparagów (można owijać wokół pojedynczych lub np. wiązek 2-3 cieniutkich szparagów - wtedy najlepiej użyć zielonych), umieszczamy je na blasze lub na grillu i pieczemy przez kilka minut aż do zrumienienia. Takie szparagi doskonale smakują ze świeżym pieczywem. 

Zobacz wideo

Szparagi - jak przygotować? Pomysły na dania

Wiele osób uważa, że szparagi najlepiej smakują same, jedynie z odrobiną soli i oliwą. Dania z ich dodatkiem także są bardzo smaczne! Spróbujcie aromatycznego risotto ze szparagami w roli głównej, makaronów i zapiekanek makaronowych z ich dodatkiem czy zróbcie z nich delikatną zieloną zupę krem. Doskonale smakują też szparagi zawijane w boczku czy tarta ze szparagami. My dodatkowo polecamy przepisy na:

A jakie jest wasze ulubione danie ze szparagami?

Więcej o:
Copyright © Agora SA