Gołąbki Magdy Gessler to przepis, który już dawno przestał być tajemnicą. Kreatorka smaku i stylu doskonale wie, jakie dania smakują Polakom. Ten tradycyjny pomysł na obiad ma swoich fanów, ale czy wiesz jak odpowiednio go przyrządzić? Okazuje się, że tajemnica tkwi w farszu z mielonego mięsa. Idealne przyprawy i aromatyczny sos muszą stworzyć spójną całość. To bardzo łatwe! Ich zawijanie nie zajmuje dużo czasu. To pomysł na pożywne danie dla całej rodziny. Sprawdź, jak je przygotować.
W gołąbkach najważniejszy jest farsz. Potrzebujemy mięsa mielonego i jeszcze kilku składników. Oto one:
Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Następnie w rondelku roztop smalec i zeszklij na nim cebulę i boczek. Kiedy cebula się zrobi złocista, wsyp ryż. Często mieszaj i smaż około 2 minut. Wlej szklankę wody. Rondelek przykryj pokrywką i gotuj, aż ryż wchłonie wodę. Od czasu do czasu zamieszaj łyżką. Wlej 1/2 szklanki wody i gotuj, nie przestając mieszać, aż ryż wchłonie wodę. Rondelek zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia. Kolejno dodaj mięso mielone i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aby stworzyć spójną masę. Dno formy do zapiekania (możesz użyć naczynia żaroodpornego) wyłóż porwanymi lub bardzo małymi liśćmi kapusty. Na dużym liściu ułóż 1 łyżkę farszu i zawiń. Zawinięte gołąbki układaj obok siebie w formie i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Wlej około 1 szklanki wody. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, następnie piecz 90 minut.
Czym byłyby gołąbki bez aksamitnego sosu? Najlepszy będzie pomidorowy, chociaż Magda Gessler prezentowała wielokrotnie też wersję grzybową. Do pomidorowego sosu idealnego, potrzebujemy:
W garnku roztop masło. Dodaj krojone pomidory i wlej bulion z pieczenia gołąbków. Dodaj następnie liście laurowe i ziela angielskie. Kiedy sos się zagotuje, odlej 1/2 szklanki i wymieszaj ze śmietaną. Delikatnie wlej do garnka i wymieszaj. Dopraw lubczykiem i solą. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Zalej nim gołąbki.