Pomysł na szybki obiad bez mięsa? Obiad z fasolką szparagową to idealne danie na lato

Szybki obiad bez mięsa przygotujesz w kilkanaście minut. To obiad z fasolką szparagową, który jest jednocześnie pomysłem na lekki obiad na lato. W tym sezonie fasolka szparagowa jest najsmaczniejsza! Koniecznie spróbuj tego dania i zaskocz bliskich. Oto nasz przepis.

Latem niechętnie gotujemy tłuste i bardzo sycące obiady. Wystawne przyjęcia wolimy zaserwować naszym gościom, a sami staramy się jeść proste i smaczne rzeczy, oparte na sezonowych warzywach i owocach. Lato obfituje w świeże, młode ogórki, bób, młodą kapustę, a także fasolkę szparagową. Jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. Z jej pomocą stworzysz wiele dań, także tych wegetariańskich. Prezentujemy prosty przepis na obiad z fasolką szparagową, który jest pozbawiony mięsa. To ekspresowe i pyszne danie!

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Obiad z fasolką szparagową i młodymi ziemniakami to idealny przepis na lato

Kiedy sezon na warzywa i owoce w pełni, można zestawiać ze sobą dowolne dary ziemi i kosztować tego, co najpyszniejsze. Młode ziemniaki, to klasyka letniej kuchni. Smakują gotowane w wodzie z dodatkiem koperku, ale również pieczone, w piekarniku lub ognisku. Często występują również, jako samodzielne danie, podobnie jak szparagowa fasolka. Zestawiając ze sobą te dwa produkty, możemy uzyskać szybki obiad wegetariański. Do jego przygotowania potrzebujemy następujących rzeczy:

  • 30 dkg fasolki szparagowej
  • kilka młodych ziemniaków
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • jajko

Szybki obiad bez mięsa, to obiad z fasolką szparagową. Jak go zrobić?

Fasolkę należy dokładnie opłukać, obciąć końce i wrzucić do wrzącej posolonej wody. Gotować powoli, na małym ogniu przez 20 minut, lekko mieszając. Młode ziemniaki trzeba również wyczyścić, tym razem szczoteczką. Ich skórka jest zdrowa i jak najbardziej jadalna. Wrzucamy je do wrzącej posolonej wody i również gotujemy 20 minut. Ugotowaną fasolkę trzeba teraz odcedzić. Na patelni rozpuszczamy masło i olej, dodajemy bułkę tartą i chwilę przysmażamy. Można użyć też masła klarowanego. Dodajemy fasolkę, wyciśnięty sok z połowy cytryny, posiekany koperek i energicznie mieszamy, aby nic nie przywarło do patelni. Na osobnej patelni smażymy jajko sadzone, według uznania. Wykładamy na talerz ziemniaki, fasolkę i jajko. Taki obiad najlepiej smakuje z maślanką. Smacznego!

Pomysł na obiad z fasolką szparagową. Wypróbuj również tych pomysłów!

Fasolka szparagowa smakuje dobrze również z makaronem, karmelizowanymi marchewkami, czy kolendrą. Możesz przesmażyć ją na patelni również z czosnkiem i jarmużem. To zdrowa przekąska, która po wcześniejszym ugotowaniu sprawdzi się w każdej formie. Z jej użyciem, przygotujesz też pyszne zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Często jest też używana, jako dodatek, lub surówka. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA