Kotlet po szwajcarsku pochodzi ze...Szwajcarii oczywiście. W tym kraju został po raz pierwszy przygotowany w latach 40 ubiegłego wieku. Obecnie w wielu krajach świata jest bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Posiada z pozoru banalne nadzienie, które smakuje wyjątkowo. Jest lubiany przez dorosłych i dzieci. To danie może z powodzeniem zastąpić klasycznego Schabowego na niedzielnym obiedzie.
Przepis na kotlet szwajcarski bardzo przypomina przepis na klasycznego kotleta, który jest dobrze znany na polskich stołach. Różni się nadzieniem, które składa się z szynki i sera. Możemy umieścić klasyczną szynkę, lub szynkę parmeńską, lub szwardzwaldzką, która będzie nieco bardziej słona. Najlepszy ser do tego dania to gouda lub cheedar. Niezbędne składniki na prawdziwy Cordon Bleu to:
Gwarancją udanego Cordon Bleu, to panierka. Nasze "kieszonki" powinny być na tyle dobrze "zamknięte" aby nie uciekł z nich ser, ani szynka. Nasze mięso wieprzowe (chociaż można użyć również drobiowego) należy dokładnie rozklepać i rozciąć w połowie, robiąc miejsce na wsunięcie tam szynki i sera. tak nafaszerowane mięso obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym.
Kotlet szwajcarski może zastąpić Schabowego, Devolaya, czy inną tuszę mięsa w towarzystwie ziemniaków i klasycznej surówki. Smakuje wybornie, ale możemy uczynić z niego także bardziej eleganckie danie. Wystarczy, że podamy go z risotto, kaszotto lub pysznym puree.