Przepis na kotlet szwajcarski jest prosty! Cordon bleu na zawsze odmieni twoje obiadowe menu

Kotlet po szwajcarsku, czyli Cordon Bleu smakuje wyśmienicie! To nie jest zwykły kotlet. Zawiera wyśmienite nadzienie, które przemieni go w danie wysokich lotów. Przepis jest prosty, a jeśli spróbujesz go raz, to z pewnością na stałe zagości w twoim menu. Jak go zrobić?

Kotlet po szwajcarsku pochodzi ze...Szwajcarii oczywiście. W tym kraju został po raz pierwszy przygotowany w latach 40 ubiegłego wieku. Obecnie w wielu krajach świata jest bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Posiada z pozoru banalne nadzienie, które smakuje wyjątkowo. Jest lubiany przez dorosłych i dzieci. To danie może z powodzeniem zastąpić klasycznego Schabowego na niedzielnym obiedzie. 

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Przepis na kotlet szwajcarski. Jak go zrobić? To proste!

Przepis na kotlet szwajcarski bardzo przypomina przepis na klasycznego kotleta, który jest dobrze znany na polskich stołach. Różni się nadzieniem, które składa się z szynki i sera. Możemy umieścić klasyczną szynkę, lub szynkę parmeńską, lub szwardzwaldzką, która będzie nieco bardziej słona. Najlepszy ser do tego dania to gouda lub cheedar. Niezbędne składniki na prawdziwy Cordon Bleu to:

  • schab środkowy bez kości 500 gramów
  • olej rzepakowy 100 mililitrów
  • ser żółty (gouda lub cheedar) 100 gramów
  • szynka dojrzewająca szwardzwaldzka lub parmeńska 100 gramów
  • jajka 2 sztuki
  • bułka tarta 200 gramów
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • masło klarowane

Cordon Bleu czyli kotlet szwardzwaldzki przepis. Sztuka polega na panierowaniu

Gwarancją udanego Cordon Bleu, to panierka. Nasze "kieszonki" powinny być na tyle dobrze "zamknięte" aby nie uciekł z nich ser, ani szynka. Nasze mięso wieprzowe (chociaż można użyć również drobiowego) należy dokładnie rozklepać i rozciąć w połowie, robiąc miejsce na wsunięcie tam szynki i sera. tak nafaszerowane mięso obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym.

Z czym serwować kotlet szwajcarski? Świetnie smakuje w wersji tradycyjnej i wykwintnej

Kotlet szwajcarski może zastąpić Schabowego, Devolaya, czy inną tuszę mięsa w towarzystwie ziemniaków i klasycznej surówki. Smakuje wybornie, ale możemy uczynić z niego także bardziej eleganckie danie. Wystarczy, że podamy go z risotto, kaszotto lub pysznym puree.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.