Kiedy wypada tłusty czwartek - czas pieczenia pączków i faworków w 2022 roku?

Kiedy wypada tłusty czwartek? W Polsce ten staropolski zwyczaj pieczenia i zajadania się pączkami oraz faworkami jest nadal praktykowany. Moment słodkiego obżarstwa to ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją tego dnia wypada zjeść chociaż jeden wypiek, aby w nadchodzącym roku dobrze się wiodło. Na tę okazję warto poznać doskonały przepis na pączki.

Kiedy wypada tłusty czwartek w 2022 roku?

Data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy - święta ruchomego. Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna przypadającą na 46 dni przed Wielkanocą, Środę Popielcową. Ten okres oznacza dla chrześcijan potrzebę zachowania postu, aż do Zmartwychwstania Chrystusa. Jako, że Wielkanoc to święto ruchome, to tłusty czwartek może wypaść miedzy 29 stycznia a 4 marca. W 2022 roku Wielkanoc wypada 17 kwietnia, Środa Popielcowa 2 marca, zatem pączkami w tłusty czwartek będziemy się zajadać 24 lutego 2022 roku. Warto tego dnia zjeść chociaż jednego pączka czy faworka, aby kultywować tę słodką tradycję. 

Mini pączki z serka waniliowegoMinipączki z serka homogenizowanego zrobisz w kilkanaście minut. Są lepsze niż z cukierni

Tradycyjny pączek powinien być usmażony na smalcu, oblany lukrem lub posypany cukrem pudrem i wypełniony konfiturą różaną. Zwyczajem tego dnia jest stosować się do przykazań i należycie spożywać słodką kaloryczność, jako zapowiedź dobrobytu. Poniżej przedstawiamy przepis na pączki oraz inną propozycję. Przepis na faworki jest czasochłonny, ale zdecydowanie godny uwagi. Polecamy spróbować samemu wykonać te pyszne wypieki w ostatnie dni karnawału. 

Zobacz wideo Polecamy:

Przepis na tradycyjne pączki

Składniki na pączki:

  • 500 g mąki pszennej - około 3 szklanki
  • 1 szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 4 żółtka średnich jajek
  • 40 g cukru - około 3 pełne łyżki
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu - można pominąć
  • 1 litr oleju lub smalcu do smażenia pączków

Wykonanie pączków:

1. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzej, a masło rozpuść w rondelku na małej mocy palnika lub roztop je w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. 

2. Zaczyn: ze składników na ciasto odmierz po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 25 gramów świeżych drożdży. Drożdże wymieszaj z resztą składników, a na koniec przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić (w razie potrzeby poczekaj jeszcze 10 minut).

3. W dużej misce umieść niecałe 500 gramów mąki pszennej (minus łyżka użyta do zaczynu). Dodaj szczyptę soli, cztery żółtka jajek, 50 gramów roztopionego i przestudzonego masła oraz pozostałe dwie łyżki cukru. 

4. Następnie wlej niecałą szklankę ciepłego mleka (minus 3 łyżki użyte do zrobienia zaczynu) oraz zaczyn. W tym momencie możesz też dodać alkohol. Wlej dwie łyżki spirytusu, rumu lub wódki. Wysokoprocentowy alkohol dodany do ciasta sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu. Oczywiście możemy pominąć ten krok z dodatkiem alkoholu. 

5. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto na pączki. Możemy wyrobić ciasto dłońmi, ale też mikserem z hakami. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne; powinno nadal przyklejać się do ścianek miski. 

6. Takie ciasto zostaw w tej samej misce i przykryj najlepiej ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Po godzinie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. 

7. Po upływie godziny przygotuj miejsce na wyrośnięte ciasto: czysty blat lub stolnicę oraz wałek i szklankę o średnicy 7 cm. 

Churros to hiszpański deser. Zdjęcie ilustracyjneChurros: co to takiego i jak je zrobić? Prosty przepis

8. Puszyste ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość około 2,5 cm. Szklanką wycinaj pączki. Układaj je jeden obok drugiego na lekko oprószonej mąką desce. Ciasto po wycięciu ponownie lekko zagniataj, wałkuj i wycinaj krążki. Staraj się używać jak najmniej mąki do podsypywania ciasta. Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

9. Jeśli planujesz nadziewać pączki marmoladą, to możesz to zrobić po usmażeniu pączków, tak jest łatwiej i szybciej. Przygotuj sobie szeroką plastikową strzykawkę (bez igły) lub jednorazowy, wąski worek cukierniczy. W woreczku umieść wcześniej wymieszaną marmoladę i wstrzyknij ją z boku do każdego pączka. 

10. Podczas wyrastania pączków przygotuj średniej wielości garnek. Wlej do niego minimum 700 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania (olej rzepakowy).

11. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Odwracając patyczkiem do szaszłyków. Pączki jeszcze rosną w garnku, dlatego powinny swobodnie w nim pływać. Smaż je na rumiano po około 2-3 minuty na stronę. Jeśli pączki za szybko się rumienią, to zmniejsz moc palnika, aby nie były surowe w środku. 

12. Wyjmujemy pączki na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiar oleju. 

Jeśli zamierzamy lukrować, najlepiej zrobić kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Wtedy lukier ładnie rozprowadzi na każdym pączku. Pączki możemy też posypać cukrem pudrem, wtedy wykonujemy to na przestudzonych pączkach, aby cukier puder się nie rozpuścił. 

Przepis na faworki

Karnawałowe tradycyjne wypieki takie jak pączki i faworki niewątpliwie są pracochłonne. Warto jednak zdecydować się na samodzielne ich smażenie. Poznaliśmy już przepis na pączki, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy. Faworki to bardzo efektowny deser, przygotowywany w oryginalny sposób. Smażenie na głębokim tłuszczu charakterystycznych wstążek z cienko rozwałkowanego ciasta może wydawać się trudne, jednak z dobrym przepisem wszystko się uda. Szukacie sprawdzonych receptur?

Polecamy:

Więcej o: