Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiele regionów Polski skrywa tradycyjne przepisy przygotowywane na Wielkanoc. Tak jest na Podkarpaciu, czyli w południowo-wschodniej części naszego kraju. Sprawdź, jakie dania są podawane na święta w tym rejonie, oraz jakie ciekawe wypieki się tam przygotowuje.
Tradycje i zwyczaje wielkanocne na Podkarpaciu
Obchody Świąt Wielkanocnych rozpoczynają się w Niedzielę Palmową, nazywaną kiedyś w tym rejonie "kwietną" lub "wierzbną", co miało związek z gałązkami wierzby, które zastępowały liście palmowe.
Kolejnym pięknym zwyczajem jest malowanie pisanek i kraszanek - ugotowane, jednobarwne pomalowane jaja, które dodatkowo zdobi się, tworząc patyczkiem lub igłą ciekawe wzory. Do innych ciekawych obrzędów należało wielkośrodowe topienie lub palenie Judasza, zaś w Poniedziałek Wielkanocny odbywało się tradycyjne polewanie wodą.
Tradycyjne przepisy wielkanocne z Podkarpacia
Poza zwyczajami region bogaty jest w ciekawe przepisy świąteczne. Oprócz tradycyjnej święconki na Podkarpaciu do dzisiaj przygotowuje się potrawy takie jak: barszcz owsiany, ser jajeczny, święcelina i babka majonezowa. Prezentujemy kilka przepisów, które są smaczne i ciekawie urozmaicą tradycyjny stół wielkanocny.
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!
Przepis na barszcz owsiany
Składniki na zakwas:
- 3 garści razowej mąki owsianej,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- mały kawałek razowego chleba,
- 1 l wody
Składniki na wywar:
- 3 l wody,
- garść suszonych grzybów,
- 2 ząbki czosnku,
- sól
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania zakwasu - mąkę przesypujemy do naczynia (najlepiej kamionkowego), dodajemy pokruszony chleb i zalewamy letnią wodą. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy "czapa" mąki zacznie się unosić, a całość uzyska kwaskowaty, orzeźwiający smak zakwas jest gotowy - proces najczęściej trwa 2-3 dni.
- Przechodzimy do przygotowania zupy - grzyby moczymy przez kilka godzin w 1/2 l wody, potem dolewamy 2,5 l wody i gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie.
- Zakwas przecedzamy, mocno odciskając mąkę i łączymy z wywarem. Solimy i gotujemy przez 30 min. W końcowej fazie dodajemy czosnek i pokrojoną kiełbasę.
- Żur owsiany podajemy z ziemniakami lub wiejskim razowym chlebem.
Przepis na tradycyjny ser jajeczny
Składniki:
- 1 litr mleka słodkiego,
- 10 całych jajek,
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Jajka dokładnie roztrzepujemy.
- Mleko solimy, podgrzewamy i dodajemy jajka.
- Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu przecedzamy przez tetrową pieluchę i odciskamy serwatkę. Tkaninę z serem dobrze zakręcamy i przykładamy czymś ciężkim (na przykład odwróconym talerzem) i pozostawiamy na 2 godziny, aby ser zrobił się płaski.
- Ser jajeczny podajemy pokrojony w plastry.
Babka na majonezie - pyszne ciasto wielkanocne
Składniki:
- 4 jajka,
- 90 g mąki pszennej,
- 90 g mąki ziemniaczanej,
- 2/3 szklanki majonezu,
- 2 szklanki cukru,
- łyżka cukru wanilinowego,
- starta skórka z cytryny,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek - białka ubijamy na sztywną pianę, w końcowej fazie ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy do masy, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Pod koniec dodajemy majonez, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 - 45 minut w 170 ºC.
- Babkę podajemy oprószona cukrem pudrem lub polaną lukrem.
Chrzan gotowany - przepis na smaczny dodatek do mięs i nie tylko
Składniki:
- 0,5 litra śmietany,
- 6 jajek,
- 5 łyżek octu,
- słoik chrzanu tartego
Sposób przygotowania:
- Śmietanę, jaja i pozostałe składniki (poza chrzanem) przekładamy do garnka i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką.
- Naczynie przekładamy na palnik i pozostawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż do momentu ścięcia się płynu.
- Gdy mikstura zgęstnieje, odstawiamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Dodajemy chrzan, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Tak przygotowany chrzan gotowany jest świętym dodatkiem do mięs, jajek lub kanapek.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.