Barszcz owsiany i ser jajeczny - Podkarpacie świętuje Wielkanoc na własny sposób. Wielu się zdziwi

Wielkanocne zwyczaje i potrawy nieco różnią się w poszczególnych regionach Polski. Wiele przepisów nadal pozostaje nieznanych, dlatego prezentujemy najciekawsze dania z Podkarpacia, które goszczą tam na każdym świątecznym stole. Sprawdź, co przygotowuje się w tych okolicach i zaskocz bliskich ciekawymi przepisami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wiele regionów Polski skrywa tradycyjne przepisy przygotowywane na Wielkanoc. Tak jest na Podkarpaciu, czyli w południowo-wschodniej części naszego kraju. Sprawdź, jakie dania są podawane na święta w tym rejonie, oraz jakie ciekawe wypieki się tam przygotowuje. 

Tradycje i zwyczaje wielkanocne na Podkarpaciu

Obchody Świąt Wielkanocnych rozpoczynają się w Niedzielę Palmową, nazywaną kiedyś w tym rejonie "kwietną" lub "wierzbną", co miało związek z gałązkami wierzby, które zastępowały liście palmowe.

Kolejnym pięknym zwyczajem jest malowanie pisanek i kraszanek - ugotowane, jednobarwne pomalowane jaja, które dodatkowo zdobi się, tworząc patyczkiem lub igłą ciekawe wzory. Do innych ciekawych obrzędów należało wielkośrodowe topienie lub palenie Judasza, zaś w Poniedziałek Wielkanocny odbywało się tradycyjne polewanie wodą.

Tradycyjne przepisy wielkanocne z Podkarpacia

Poza zwyczajami region bogaty jest w ciekawe przepisy świąteczne. Oprócz tradycyjnej święconki na Podkarpaciu do dzisiaj przygotowuje się potrawy takie jak: barszcz owsiany, ser jajeczny, święcelina i babka majonezowa. Prezentujemy kilka przepisów, które są smaczne i ciekawie urozmaicą tradycyjny stół wielkanocny. 

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Przepis na barszcz owsiany 

Składniki na zakwas:

  • 3 garści razowej mąki owsianej,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • mały kawałek razowego chleba,
  • 1 l wody

Składniki na wywar:

  • 3 l wody,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól

Dodatkowo:

  • 200 g wiejskiej kiełbasy

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania zakwasu - mąkę przesypujemy do naczynia (najlepiej kamionkowego), dodajemy pokruszony chleb i zalewamy letnią wodą. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy "czapa" mąki zacznie się unosić, a całość uzyska kwaskowaty, orzeźwiający smak zakwas jest gotowy -  proces najczęściej trwa 2-3 dni. 
  2. Przechodzimy do przygotowania zupy - grzyby moczymy przez kilka godzin w 1/2 l wody, potem dolewamy 2,5 l wody i gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie.
  3. Zakwas przecedzamy, mocno odciskając mąkę i łączymy z wywarem. Solimy i gotujemy przez 30 min. W końcowej fazie dodajemy czosnek i pokrojoną kiełbasę. 
  4. Żur owsiany podajemy z ziemniakami lub wiejskim razowym chlebem.

Przepis na tradycyjny ser jajeczny

Składniki:

  • 1 litr mleka słodkiego,
  • 10 całych jajek,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jajka dokładnie roztrzepujemy.
  2. Mleko solimy, podgrzewamy i dodajemy jajka.
  3. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu przecedzamy przez tetrową pieluchę i odciskamy serwatkę. Tkaninę z serem dobrze zakręcamy i przykładamy czymś ciężkim (na przykład odwróconym talerzem) i pozostawiamy na 2 godziny, aby ser zrobił się płaski.
  4. Ser jajeczny podajemy pokrojony w plastry.

Babka na majonezie - pyszne ciasto wielkanocne

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 90 g mąki ziemniaczanej,
  • 2/3 szklanki majonezu,
  • 2 szklanki cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • starta skórka z cytryny,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: 

  1. Białka oddzielamy od żółtek - białka ubijamy na sztywną pianę, w końcowej fazie ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 
  2. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy do masy, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Pod koniec dodajemy majonez, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 
  3. Przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 - 45 minut w 170 ºC.
  4. Babkę podajemy oprószona cukrem pudrem lub polaną lukrem. 

Chrzan gotowany - przepis na smaczny dodatek do mięs i nie tylko

Składniki: 

  • 0,5 litra śmietany,
  • 6 jajek,
  • 5 łyżek octu,
  • słoik chrzanu tartego

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę, jaja i pozostałe składniki (poza chrzanem) przekładamy do garnka i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką.
  2. Naczynie przekładamy na palnik i pozostawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż do momentu ścięcia się płynu. 
  3. Gdy mikstura zgęstnieje, odstawiamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  4. Dodajemy chrzan, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.  
  5. Tak przygotowany chrzan gotowany jest świętym dodatkiem do mięs, jajek lub kanapek. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.