Pasta jajeczna bez majonezu? To może się udać. Poznaj alternatywę, której skład cię zaskoczy

Choć większość z nas nie wyobraża sobie pasty jajecznej w innej postaci niż klasyczna, okazuje się, że bez majonezu może tak samo dobrze smakować. Od tej w tradycyjnej wersji różni się mniejszą kalorycznością. Jest również nieco lżejsza w smaku. Pasta jajeczna bez majonezu to także świetna alternatywa dla kanapek z serem lub wędliną.

Pasta jajeczna bez majonezu to równie uniwersalna w zastosowaniu, co ta w klasycznej postaci. Możesz do niej dodać tuńczyka, natkę, szczypiorek, pokroić szynkę, jak również doprawić do smaku czarnuszką lub cieszyć się jej smakiem solo, bez niczego. Świetnie komponuje się także z tradycyjnym, pszennym pieczywem, jak i tym pełnoziarnistym. Przepis na nią jest prosty, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Można też go łatwo modyfikować. Jeśli preferujesz bardzo mokre pasty, możesz dodać jogurt naturalny. Przyprawa curry charakterystycznym, pikantnym aromacie i intensywnym smaku z kolei doda paście wyrazistości. Możliwości jest wiele. Jak zwykle, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych, a nawet od fantazji. Obojętnie, na co się zdecydujemy, mamy pewność, że nasze śniadanie będzie treściwe i zapewni nam energię i siły na cały dzień. 

Zobacz wideo Faszerowane jaja w skorupkach

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Pasta jajeczna bez majonezu: potrzebne składniki

  • 5 jajek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypiorek,
  • łyżeczka musztardy (opcjonalnie).

Pasta jajeczna bez majonezu: wystarczy kilka kroków, aby ją przygotować

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Obierz i zetrzyj jaja na tarce.
  3. Posiekaj szczypiorek.
  4. Dodaj do jajek szczypiorek, masło i oliwę, wymieszaj ze sobą.
  5. Dodaj do smaku przyprawy. Jeśli chcesz podkręcić smak, możesz włączyć musztardę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.