Potrawy na grilla - karkówka z rusztu będzie doskonałym pomysłem. Pamiętaj, by ją wcześniej zamarynować

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc poznać przepisy na potrawy, które można przygotować w ten sposób. Sprawdź nasze pomysły na dania z grilla i zaskocz swoich bliskich przy najbliższym spotkaniu pod chmurką!

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Planujesz majówkowego grilla i zastanawiasz się nad wartymi wypróbowania przepisami? Jeśli tak, koniecznie sprawdź nasze pomysły na dania i dodatki oraz aromatyczne marynaty, dzięki którym mięso i warzywa będą wyjątkowo smaczne!

Potrawy na grilla - co przygotować, by wszystkim smakowało? 

Sezon grillowy to doskonały czas na rodzinne i towarzyskie spotkania. To także doskonały moment na kulinarne eksperymenty. Warto więc przygotować tradycyjne potrawy w nieco innej niż zwykle formie.

Na grillu nie może zabraknąć różnego rodzaju mięs. Najczęściej na ruszt wrzucamy kiełbaski, kaszankę, karkówkę, czy boczek, ale do majówkowego menu można włączyć także mięso drobiowe oraz ryby. Niezależnie od rodzaju mięsa, warto pamiętać o jego wcześniejszym zamarynowaniu, dzięki temu będzie ono wyjątkowo smaczne i soczyste.

Produkty mięsne nie są oczywiście jedynymi propozycjami. Coraz częściej na grillu lądują warzywa, czy sery np. halloumi, camembert oraz oscypek. Te składniki z pewnością zasmakują fanom nieco lżejszej kuchni.

Aby podbić smak serwowanych potraw, warto pamiętać o przygotowaniu aromatycznych sosów i dipów. Poza keczupem, musztardą czy sosem barbecue, świetnie sprawdzi się również delikatny dip tzatziki, czy intensywny sos chrzanowy.

Więcej przepisów na potrawy na grilla znajdziesz w naszym artykule: Sałatka do grilla - banalne przepisy na majówkę, które przygotujesz w kilka chwil bez większego wysiłku

Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Karkówka z grilla - pyszny, mięsny klasyk

Na tradycyjnym grillu, gdzie królują mięsne potrawy, nie może zabraknąć karkówki. Kluczem do uzyskania intensywnego smaku tego typu mięsa jest odpowiednio przygotowania marynata.

Warto pamiętać, że dla lepszego efektu karkówka powinna odpoczywać w przyprawach minimum 24 godziny. Jeśli jednak tak długie czekanie nie jest możliwe, warto przygotować inną mieszankę przypraw, o której piszemy w naszym przepisie: Marynata do karkówki - poznaj trzy pomysły na marynaty. Proste sposoby na kruche i soczyste mięso z grilla

Składniki na marynatę: 

  • 3 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • płaska łyżeczka soli i pieprzu,
  • ½ łyżeczki rozmarynu,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej.

Dodatkowo: plastry dobrej jakościowo i świeżej karkówki.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy, a następnie nacieramy nimi pokrojone na około 1 cm plastry mięsa.
  2. Tak przygotowaną karkówkę przekładamy do woreczka spożywczego, lub szczelnego naczynia i marynujemy przez 24 godziny. 
  3. Po tym czasie pieczemy mięso na dobrze rozgrzanym ruszcie. 
  4. Tak przygotowaną karkówkę podajemy w towarzystwie grillowanych warzyw lub świeżego pieczywa.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.